НАП съсипва от проверки австрийските компании „Била“ и ОМВ, Асен Василев отрече да е натиск за Шенген

Асен Василев коментира, че "това е въпрос на българските потребители, а не към правителството. Бизнесът е свободен да отправя, каквото иска призиви към гражданите"

Националната агенция за приходите е започнала проверки на австрийските компании „Била“ и ОМВ у нас, съобщиха от ведомството, цитирани от БНТ. Според информация на данъчните става дума за регулярни проверки. Оттам не дадоха информация дали правят подобни инспекции текат и в други дружества.

В хранителната търговска верига „Била“ проверката се извършва съвместно с Българската агенция по безопасност на храните, уточнява обществената телевизия. Голяма част от проверката е свързана с влизането в сила на наредбата за контрол на стоките с висок фискален риск. В нея се казва, че трябва да бъдат декларирани всички превози на големи количества хранителни стоки в България.

НАП проверява и веригата бензиностанции ОМВ, като там проверките се извършват съвместно с Агенция „Митници“. Инспекцията е свързана със спазване на акцизното законодателство.

„Натиск не се оказва. Текат проверки сигурно в още 500, 600 и дори 700 фирми в страната в момента“, потвърди за проверките финансовият министър Асен Василев, съобщава „24 часа“.

„Знаете, че във всички хранителни вериги с влизането на обезпечителните мерки, които са за събираемост от 1 януари, има засилено присъствие в абсолютно всички хранителни магазини, както и други обекти, при които има стоки с висок фискален риск, както и при производителите на такива стоки“, обясни министърът.

„Това, което ние правим и където има диференцирано отношение спрямо Австрия, са проверките на Агенция „Митници“, където всички товари от и до там, минават пълният набор от проверки – освен през БАБХ, през проверка и на рентген, а ако се установи проблем там, минават и през ръчни проверки. Това е по искане на австрийската страна за засилени проверки на товари от и до Австрия“, каза Василев.

Само ден по-рано от бизнеса призоваха за бойкот на австрийски фирми и стоки у нас заради недопускането ни в Шенген и по сухопътните граници, което на първо място вълнува бизнеса и търговците заради опашките по границите. Предложението направи председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев.

Асен Василев коментира, че „това е въпрос на българските потребители, а не към правителството. Бизнесът е свободен да отправя, каквото иска призиви към гражданите“.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пък нарече подобна идея грешка и категорично се обяви против всякакви бойкоти на Австрия. Борисов предложи, вместо това, делегация от родния и австрийския бизнес у нас да отиде във Виена и да проведе среща с канцлера, за да обясни защо е толкова важно да бъдем допуснати в Шенген и през сухопътните граници.