Нападателят на Фицо: „Не съм съгласен с политиката на правителството“

Полицията потвърди самоличността на задържания мъж, който стреля по словашкия премиер Роберт Фицо. Извършителят на опита за убийство е 71-годишният писател Юрай Чинтула, основател на литературен клуб от град Левич. Написал е три стихосбирки, през 2010 г. е издадал роман. От 2015 г. е член на Съюза на словашките писатели.

 

Привърженик е на опозиционната либерална партия „Прогресивна Словакия“. Преди да открие огън срещу премиера, стрелецът извикал „Робо, ела тук“. Словашката телевизия RTV показа моментa, в който Фицо се приближава към гражданите, които са се събрали пред сградата, където току що е приключило изнесено правителствено заседание. Премиерът отива да ги поздрави. Секунди след това се чуват пет изстрела. Фицо получава рани в корема и рамото. Състоянието му е критично, съобщи говорител на правителството.

Стрелецът е използвал законно притежавано оръжие. В социалната мрежа X/Twittеr беше публикувано видео с Чинтула в ареста. Арестуваният обяснява, че не е съгласен с политиката на правителството. На записа се чува мъжки глас, който пита: „И затова решихте какво преди месец?“ Чинтула отговаря: „Средствата за масова информация се ликвидират. Защо се атакува RTVS? Съдия Мазак (бивш председател на Съдебния съвет – б.р.) защо е уволнен?“, попита Чинтула. Това е краят на видеото. Въпросът на разпитващия предполага, че извършителят е взел решение за стрелбата преди месец.

 

 

Любош Блаха, заместник-председател на парламента, обвини медиите и опозиционната партия „Прогресивна Словакия“, чийто симпатизант е бил стрелецът, че са отговорни за това да се стигне до днешния инцидент, съобщава Aktuality.

 

Изпълняващият длъжността председател на словашкия парламент Петер Жига коментира, че това е „резултатът от разделянето на словашкото общество на два непримирими лагера“.

Опозиционната „Прогресивна Словакия“ заяви, че стрелецът не е член на тяхното движение и че те осъждат „този отвратителен акт и са загрижени за по-нататъшната ескалация на напрежението“ в обществото.