НАПЕЧЕНО: Путин репетирал с ядрени оръжия

Владимир Путин е репетирал използването на тактически ядрени оръжия от Русия на ранен етап от конфликта с голяма световна сила, показват изтекли секретни военни документи.

Според „Файненшъл таймс“ експертите, прегледали документите, са забелязали праг за използване на ядрени оръжия, който всъщност е по-нисък, отколкото Русия някога е признавала публично.

„За първи път виждаме подобни документи в публичното пространство. Те показват, че оперативният праг за използване на ядрени оръжия е доста нисък, ако желаният резултат не може да бъде постигнат с конвенционални средства“, заяви Александър Габуев, директор на Центъра за Русия „Карнеги Евразия“ в Берлин.

Руски военни досиета описват сценарии на отпор срещу китайско нахлуване. В мрежата са „изтекли“ 29 секретни документа, съставени между 2008 и 2014 г.

Въпреки че някои от файловете датират отпреди 10 или повече години, експертите твърдят, че те все още са от значение за настоящата руска военна доктрина.

Един от документите очертава доста широки критерии за потенциален руски ядрен удар, включително десант на противника на руска територия, разгром на частите, отговарящи за охраната на граничните територии, или предстояща конвенционална атака от страна на противника.

Други потенциални условия включват унищожаването на 20% от руските подводници с балистични ракети, 30% от атомните подводници, три или повече крайцера, три летища или едновременен удар по главните и резервните командни центрове по крайбрежието.

В документите се посочва също, че руските военни ще могат да използват тактически ядрени оръжия за широк спектър от цели, включително „възпиране на държави от използване на агресия … или ескалиране на военни конфликти“, „спиране на агресия“, предотвратяване на загубата на битки или територии от руските сили и „повишаване на ефективността“ на руския флот.

Джак Уотлинг, старши научен сътрудник по сухопътни войни в Кралския институт на обединените служби, заяви, че материалите имат за цел да подготвят руските части за ситуации, в които страната може да се нуждае от възможността да използва ядрени оръжия, а не да установят набор от правила за използването им.

„На това ниво се изисква частите да поддържат – по време на конфликт – политически надеждна възможност за използване на ядрени оръжия. Това би било политическо решение.“

Експертите твърдят, че по отношение на Украйна Русия вероятно ще има по-висок праг за използване на тактически ядрени оръжия, тъй като Киев не разполага със собствен ядрен потенциал или с възможност да извърши наземна инвазия от същия мащаб като САЩ или Китай.

Руските официални лица смятат, че ядрен удар по Украйна вероятно ще доведе до ескалация на конфликта и до пряка намеса на САЩ или Обединеното кралство, а „това е последното нещо, което Путин иска“, смята бившият служител на НАТО и на Министерството на отбраната на САЩ Уилям Албърк.

Военните неуспехи може да са накарали президента Путин сериозно да обмисли използването на тактически ядрени оръжия като начин да постигне победа – или поне да предотврати съкрушително поражение в Крим, отбелязва изданието.