НАПРЕДЪК: Корнелия прегръща Стефан Янев

В дух на единомислие протече поредната среща на БСП по темата за параметрите на бюджет 2023. Този път на поканата за разговори се отзова „Български възход“ като още в началото лидерът на партията Стефан Янев отбеляза, че левицата има много опит в социалната сфера. От разговорите стана известно, че двете формации имат много сходни приоритети и виждания и че е необходимо в спешен порядък да се приемат балансирани социални мерки.

Както и при предишните дискусии, които БСП проведе, левицата започна срещата с изложение на данните и презентация с конкретните си искания. Нинова представи „стабилен социален пакет в рамките на около 3 млрд. лв., който е насочен към децата, младите семейства и възрастните хора“. Подчерта, че БСП „иска непременно да се споразумее“ за понятието енергийна бедност, въпреки че по време на разговора този въпрос не беше засегнат и изрази съжаление, че предложението им за таван на цените не енергоносителите не среща подкрепа от другите формации.

Спомена и че служебният кабинет има възможност да преосмисли решението си и в крайна сметка да увеличи минималната работна заплата до 850 лв., макар че за момента няма официална информация от ведомството по този въпрос.

От своя страна Стефан Янев заяви, че „Български възход“ ще подкрепи всички действия и практически решения, които решават проблемите на хората. За пореден път обаче от партията лансираха тезата, че за да има системен подход по този въпрос е хубаво да има ясни позиции и разговори в посока съставяне на мнозинство за кабинет. „Това не трябва да става със забравяне на нашия ангажимент към хората, но нещата трябва да бъдат паралелни“, заяви Янев, като по този начин се присъедини към позицията, която заявява и ДПС.

Той все пак подчерта, че са необходими спешни мерки: „въпрос на търсене на съгласие между първо и второ четене е кои социални параметри да променим в работещ порядък, така че хората да усетят грижата“, каза Янев, като добави, че трябва да се намери баланс, така че увеличаването на социалните разходи да не бъдат за сметка нови. Призова за дебат по темата и увери, че „Български възход“ е отворена за този разговор

Нинова от своя страна се защити като се съгласи, че е хубаво разговорите да вървят паралелно, но „както виждате, те не вървят“, и хвърли вината за това върху предишните си коалиционни партньори от „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“.

„Имаме сходни приоритети и виждания“, обобщи Янев и добави, че едно от предложенията, които „Български възход“ ще постави на обсъждане, е да се направят промени в закона за българското гражданство, които да улеснят достъпа до обучение и пазара на труда на чужди граждани с български произход.

„Имаме единомислие и взаимна подкрепа, остава да тръгне някаква бюджетна процедура“, заключи Корнелия Нинова.

Досега социалистите успяха да разговарят за бюджета с ГЕРБ, „Продължаваме промяната“ и ДПС, а от „Български възход“ пък участваха в разговори по покана на ГЕРБ и „Продължаваме промяната“.