НАПРЕЖЕНИЕ: Николай Денков свиква кабинета, пада ли от власт?

Премиерът Николай Денков е свикал извънредно заседание на правителството днес в 15 ч. Новината бе съобщена от правителствената информационна служба. 

Спешното събиране на министрите е по кратък дневен ред с две точки – определяне на кандидата на България за еврокомисар на мястото на Мария Габриел и взимане на решения какъв дивидент да внесат в бюджета държавните предприятия.

Номинацията за еврокомисар е един от много кадрови сблъсъци между двете политически формации, сглобили кабинета, които могат и да го разглобят. ГЕРБ настояват София да предложи на ЕК Илиана Иванова, която в момента работи в Европейската сметна палата. „Продължаваме промяната – Демократична България“ обаче държат на своя кандидат – бившия министър и настоящ депутат Даниел Лорер.

В момента има огромно напрежение между ГЕРБ и ПП-ДБ тъкмо по темата за номинации и назначения.

Втората точка от дневния ред на заседанието е свързана с бюджета. Финансовият министър Асен Василев предлага правителството да изиска от държавните предприятия да внесат 100% от печалбите си в хазната. Това е една от мерките за стабилизиране на държавните финанси. Василев очаква по тази линия в бюджета да влязат 780 млн. лева.