Румен Радев присъства на тържествена церемония във Военната академия „Г. С. Раковски“ където се състои връчване на дипломите на слушателите-випускници от Випуск „Васил Левски“ - 2023

НАПРЕЖЕНИЕ! Румен Радев зове спешно да набираме войници

Президентът Румен Радев заяви, че са необходими аварийни мерки за набиране на военнослужещи с качества. Държавният глава говори пред випускниците от Военната академия.

Продължава отливът българската армия, констатира президентът. Затова са нужни адекватни програми за привличане на военните и за подобряване на условията за пълноценната им подготовка.

Пред новозавършилите президентът каза, че войната в Украйна е показала колко важно е системите за наблюдение и разузнаване и комуникация да са в една система.

Войната в Украйна е показала и способността да се набират и адаптират високотехнологични и евтини решения за бойното поле. Използването на дронове е един от примерите, които Радев посочи.

Министърът на отбраната Тодор Тагарев каза, че основен приоритет на редовното правителство е укрепването на отбранителните способности на страната, а пред слушателите – випускници посочи, че при намален дефицит са осигурили малко по-голямо увеличение на заплатите в рамките на приетия бюджет за 2023 година. Тагарев допълни, че в новата програма за инвестиции в отбраната са взети предвид и очертаните предизвикателства от войната в Украйна.