НАПРЕЖЕНИЕ: Руски изтребител Су-35 прихвана полски самолет на „Фронтекс“

Руски изтребител Су-35 e прeхванал над Черно море полски самолет, изпълнявал мисия на европейската агенция за гранична и брегова охрана „Фронтекс“, предаде Франс прес, като се позова на официално съобщение от Варшава.

Инцидентът е станал в петък. Пилотите на полския самолет временно „са загубили контрол“, съобщи тази сутрин полската гранична охрана, цитирана от БТА.

Снощи Румъния, която първа съобщи за случая, осъди „напълно неприемливото агресивно поведение“ на Русия, отбелязва АФП.

Според полската гранична охрана руският самолет е влязъл „без какъвто и да било радиоконтакт в зоната за операции, определена от (румънските власти)“, и е направил „агресивни и опасни маневри, приближавайки се на три пъти до (нейния) самолет без да спази необходимата дистанция за безопасност“. В резултат полският самолет „претърпя сериозна турбуленция“ и екипажът, състоящ се от петима длъжностни лица, включително двама пилоти, „загуби контрол над самолета, (който) загуби височина“, пише в съобщението.

Полската гранична охрана обърна внимание, че руският изтребител е прелетял „точно пред носа на самолета“, пресичайки траекторията му на разстояние, оценено на „около 5 метра“. След инцидента полският летателен апарат е кацнал безопасно в Румъния.

Става въпрос за двумоторен самолет Лет Л-410, пише още в съобщението, цитирано от ДПА.

Според румънските власти невъоръженият полски самолет, „наблюдаващ миграционния риск“, е бил на около 60 километра източно от въздушното пространство на страната, в международното въздушно пространство, отбелязва АФП. Той е бил изпратен на мисия в Румъния от 19 април до 17 май като част от операция, организирана от страната и координирана от Фронтекс, с участието още на Испания и Швеция.

Инцидентите между военни самолети на Русия и държави от НАТО се увеличиха значително през последните години, още преди началото на войната в Украйна. Такива произшествия често стават над Балтийско море, но също над Черно море и на други места, отбелязва АФП.