Напрежение в ГЕРБ: Мария Габриел остана сама

Няма разправии за министерски постове, нищо няма да помрачи нововъзникналото разбирателство между ГЕРБ и „Продължаваме промяната“ за ротационно правителство.

Неназовани източници от Брюксел и София твърдят, че моделът на правителство вече е изяснен. Единственият човек, на когото ГЕРБ ще разчита в кабинета, ще е Мария Габриел, което станало повод за напрежение сред бившите управляващи. Всички останали министри по всяка вероятност ще бъдат от „Продължаваме промяната“, но не и от „Демократична България“.

Този миролюбив модел бил съгласуван между Брюксел и София в две посоки. Първата е Кирил Петков и Асен Василев да приемат Габриел като втори човек след премиера Николай Денков в кабинета. Тя ще е министър на външните работи и вицепремиер докато акад. Денков заема поста на министър-председател в първите девет месеца. А Бойко Борисов от своя страна се е съгласил да поеме без възражения министрите на „Промяната“.

До снощи бе ясно, че „Демократична България“ няма да дадат свои хора за министри, но няма да са и против състава на евентуалния кабинет на академика.

Румен Радев обмисля да връчи втория мандат в ръцете на Денков до петък, което означава, че на важната дата 2 юни той ще се върне в президентството с проект на правителство.

Единствените детайли, които очевидно ще се уточняват през тази седмица, ще са не между ГЕРБ и ПП, а между ПП и ДБ – експерти или политици ще са министрите на Денков. И дали само Денков и Габриел ще са ярко оцветените в тази компания, която ще управлява България до края на февруари.