Народът победи! Махат бежанците от „Овча купел”

Народният гняв победи сглобката! Започва поетапно преместване на бежанците, настанени в центъра в „Овча купел“, към други центрове в страната. Още тази седмица 30 души ще бъдат пренасочени към село Баня, където към момента са настанени 47 човека.

В „Овча купел“ е най-старият център за настаняване на бежанци у нас. Жителите тук излязоха на протест срещу настаняването на мигранти, които само преди дни бяха застени да гонят българи с дървени и метални пръти при поредния скандал.

„Това е най-старият център, вече на 30-годишен, той е изключително амортизиран и ние правим всичко възможно за затваряне на голямото тяло, тъй като сега имаме възможността да пренасочим и преместим хора, настанени в този център, към други наши центрове, тъй като общият ни капацитет е 43%“, каза шефката на Държавната агенция за бежанците Мариана Тошева.

Тя се яви за изслушване в Народното събрание заедно с вътрешния министър Калин Стоянов.

Целта е да се използва само т.нар ниско тяло на центъра в „Овча купел“, където е сигурната зона за непридружени непълнолетни, която няма как да се премести. Тази зона се охранява допълнително и се администрира от Международната организация по миграция.