“Нашият отговор започна”: САЩ нанесоха въздушни удари в Сирия и Ирак

Над 85 са били целите на атаките, извършени от самолети

Съединените щати нанесоха въздушни удари в Сирия и Ирак в отговор на убийството на трима американски войници при атака с дрон в Йордания, предадоха световните агенции. Над 85 са били целите на атаките, извършени от самолети. Това са командни пунктова, разузнавателни центрове, складове с боеприпаси и логистични обекти. Използвани са над 125 боеприпаса с прецизно насочване. Американските медии съобщиха за нападенията малко след като американският президент Джо Байдън присъства на церемонията по посрещането на американска земя на тленните останки на убитите военни. (

При въздушните удари в Източна Сирия са били убити 13 бойци на проирански милиции, съобщи директорът на неправителствената организация „Сирийски център за наблюдение на правата на човека“ Рами Абдел Рахман.

Джо Байдън обяви, че е наредил вчера въздушни удари в Сирия и Ирак по групировки, нападали американски войници. „Нашият отговор започна днес. Той ще продължи когато и където ние решим“, заяви американският президент.

Съединените щати не се стремят към конфликт в Близкия изток или където и да било другаде по света, но ще отговаряме при атаки срещу американци, подчерта Байдън.

Беше съобщено също, че държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън заминава на поредната си обиколка в Близкия изток. Това е петото му посещение в региона от ескалацията на конфликта между палестинското движение „Хамас“ и Израел.

Междувременно върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел предупреди, че има риск от ескалация. „Близкият изток е буре с барут, което може да се взриви“, каза той. „Ето защо призоваваме всички да избегнат ескалация“, добави Борел.