Наталия Киселова: Много е вероятно да имаме нови кметски избори в София през есента

Според мен е много вероятно есента да имаме кметски избори в София, заяви пред БНТ доц. Наталия Киселова – преподавател по конституционно право в СУ „Свети Климент Охридски“.

„Защото ако гледаме как върви съдебната процедура, може разбира се Общинска избирателна комисия- София до оспори решението на Административен съд София град, но ако експертизата е със съществени разминавания, ще има нови избори за кмет“, подчерта доц. Киселова.

Тя обясни, че Административен съд София град дава извадка 10% да се прегледат определени секции.

„В тези 10% от 1369 секции има разминаване над 90% между записаното в протоколите и онова, което има като данни в чували и флашки. Поради тази причина съдът е възложил експертиза на експертите да преброят абсолютно всички протоколи в голяма Столична община. Ако разликата между първия и втория кандидат на втория тур е над определения брой гласове, обявени от ОИК-София, то резултатът са нови избори“, допълни преподавателката по конституционно право.

Според нея няма да бъде избран и председател на Столичния общински съвет.

„Сагата с неизбирането на председател на Столичния общински съвет може да продължи до края на мандата. Още три години да се правят усилия да си избере, но така и да не стане. От ПП-ДБ -„Спаси София“ не разбраха едно – не трябваше да се разглобява Паметника на Съветската армия. Това взриви възможността в София да има анти-ГЕРБ управление. Оттук и ГЕРБ има интерес да продължава това агонизиращо състояние да няма конституиран съвет, да няма бюджет и София да изглежда на фона на другите общини по един неструктуриран начин“, посочи доц. Киселова.

Киселова коментира и вчерашното встъпване в длъжност на новоизбраните конституционни съдии Борислав Белазелков и Десислава Атанасова. По думите ѝ двамата няма да изкарат 9-годишен мандат, какъвто гласува парламента. Тя заяви, че с оглед предходното решение на Конституционния съд, те ще са в него 6 години и 8 месеца.

Тя призова Белазелков и Атанасова да не трябва да участват при делата, които са свързани с техния статус и съдът трябва да обяви за противоконституционен мандата им.

„Фокусът върху Конституционния съд ще се увеличи, ще се види дали и как ще участват новопостъпилите конституционни съдии и дали няма да повлияят върху решенията на съда“, прогнозира тя.