НАТО поръча снаряди за над $1 млрд

НАТО подписа във вторник договор за покупката на стотици хиляди 155-милиметрови артилерийски снаряди на стойност 1.1 млрд. евро (1.2 млрд. долара). Част от тях ще бъдат доставени на Украйна, която изпитва недостиг на боеприпаси.

 

Алиансът не участва във въоръжаването на украинската армия, но Агенцията на НАТО за подкрепа и снабдяване (NSPA) сключи сделката от името на няколко съюзника. Те ще предадат снарядите на Украйна или ще ги използват за попълване на собствените си изчерпани запаси.

 • Служител на НАТО посочи пред „Ройтерс“ купувачите: Белгия, Литва и Испания. Те се обединиха, за да се договорят по този начин по-ниски цени, когато поръчката е в по-големи обеми.

 • Договорът вероятно ще осигури на тези държави около 220 хил. артилерийски снаряда, като първите доставки се очакват в края на 2025 г., каза официално лице пред новинарската агенция.
 • Снарядите ще бъдат доставени от френския производител на оръжия Nexter и германската Junghans, според източник от индустрията.

  „Войната на Русия в Украйна се превърна в битка за муниции, така че е важно съюзниците да попълнят собствените си запаси, тъй като ние продължаваме да подкрепяме Украйна“, каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг пред репортери след церемонията по подписването в централата на алианса в Брюксел от името на Стейси Къмингс, ръководител на NSPA.

  Украинският министър на отбраната Рустем Умеров заяви миналата седмица, че недостигът на боеприпаси, който той описа като „глад за снаряди“, е голям проблем за армията на Киев почти две години след пълномащабното нахлуване на Русия.

  Откакто НАТО започна програма за справяне с недостига на военни запаси на съюзниците миналия юли, NSPA е договорила сделки на стойност около 10 милиарда долара (9.19 милиарда евро), каза Столтенберг.

  NSPA позволява на съюзниците от НАТО да придобиват, управляват и поддържат критично важни способности за нашата сигурност и днешният договор показва, че изпитаната структура на НАТО за съвместни доставки дава резултати, каза още Столтенберг.

  Той припомни какви поръчки са направени досега с помощта на агенцията:

  • 4 млрд. долара за снаряди за гаубици, боеприпаси за танкове, противотанкови управляеми ракети
  • 5.5 млрд. долара за ракети прехващачи Patriot.

  Това е значителен тласък за нашата трансатлантическа отбранителна индустрия, като ни помага да посрещнем собствените си нужди за сигурност, като същевременно продължаваме да предоставяме жизненоважна подкрепа за Украйна.

  На среща през февруари министрите на отбраната на НАТО ще обсъдят други начини за засилване на промишленото производство, което ръководителят на НАТО определи като абсолютно необходимо, за да се даде възможност за продължаване на западната подкрепа за Киев.

  „Днес ще председателствам заседание на Северноатлантическия съвет, фокусирано върху това как можем да увеличим още повече нашето индустриално производство. И министрите на отбраната на НАТО ще разгледат това отново, когато се срещнат следващия месец“, допълни Столтенберг.