FILE PHOTO: Swedish and NATO flags are seen printed on paper this illustration taken April 13, 2022. REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

НАТО с нова финансова инжекция за Киев на стойност 43 млрд. долара

Страните-членки на НАТО са се споразумели за нова финансова инжекция в размер на 43 милиарда долара за Украйна. Това твърдят топ дипломати, цитирани от Ройтерс. Новината идва близо седмица преди срещата на върха на Алианса във Вашингтон.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг е поискал от съюзниците да поемат многогодишен ангажимент за поддържане на военната помощ за Киев на същото ниво, както след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна през 2022 г., което възлиза на около 43 млрд. долара годишно.

Въпреки че държавите членки не подкрепиха първоначалното искане на Столтенберг за такъв многогодишен ангажимент, според дипломат, пактът включва разпоредба за преоценка на съюзническия принос на бъдещи срещи на върха на НАТО.

Съюзниците решиха също така през следващата година да бъдат изготвени два доклада, за да се установи коя държава какво доставя на Украйна, каза още дипломатът, за да се отговори на исканията за повече прозрачност по отношение на разпределението на тежестта в Алианса.

В споразумението се казва, че държавите членки „ще се стремят да изпълнят този ангажимент чрез пропорционални вноски“. Целта от няколко години е достигане на 2% от БВП.

Финансовият ангажимент е част от по-широк пакет за Украйна, който лидерите на НАТО ще договорят, когато се съберат на срещата на върха във Вашингтон от 9 до 11 юли. През юни съюзниците решиха, че НАТО ще поеме по-голяма роля в координирането на доставките на оръжие за Украйна, поемайки я от Съединените щати в стремежа си да предпази процеса, тъй като скептикът Доналд Тръмп е на прага на втори мандат като президент на САЩ.