НАТО за пореден път: Нямаме никакво намерение да изпращаме войски в Украйна

Нямаме никакво намерение да изпращаме войски от НАТО в Украйна, заяви  отново генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг пред журналисти в Брюксел, където участва в заседание на Съвета на ЕС по външни работи.
Той добави, че осигуряването на военна помощ за Киев не прави алианса част от войната, предприета от Москва.
През последните дни президентът Румен Радев и проруски партии в България отново изкарах на преден план темата с изпращането на войски в Украйна.
По думите на Столтенберг правото на Украйна на самоотбрана по международното законодателство позволява поразяването на военни цели в Русия.
Иначе на украинците ще им бъде трудно да се защитят, поясни той.
Имаме право да подкрепяме украинците, това не прави съюзниците част от конфликта, каза генералният секретар на НАТО, цитиран от БТА.
Той отбеляза, че най-спешните нужди на украинската страна са от системи за противовъздушна отбрана. Украйна има нужда от дългосрочна и предвидима подкрепа, посочи Столтенберг.
Генералният секретар призова за повече бдителност и обмен на разузнавателни данни срещу руските опити за саботиране на доставките с военна помощ за украинците.
Не виждаме признаци Русия да се стреми към прекратяване на войната, Украйна преценява кои решения са приемливи за мирно споразумение, добави той.