НАТО започва най-мащабните си учения от десетилетия насам с около 90 000 военнослужещи

През 2018 г. бяха проведени най-големите учения на НАТО след края на Студената война

Около 90 000 военнослужещи ще участват в най-мащабното учение на НАТО от десетилетия насам, известно като „Непоколебим защитник 2024“ (Steadfast Defender 2024), което ще започне следващата седмица и ще продължи до месец май, заяви днес американският генерал Крис Каволи, цитиран от Ройтерс.

„Алиансът ще демонстрира способността си да укрепи евроатлантическата зона чрез трансатлантическо придвижване на сили от Северна Америка“, заяви американският генерал пред репортери в Брюксел след двудневна среща на началниците на отбраната на страните членки. По думите на Каволи войските ще дойдат от съюзниците от НАТО и Швеция.

Според информация, получена днес от ДПА, сценарият на учението е руско нападение на съюзническа територия, което задейства член 5 от Северноатлантическия договор, съдържащ обещанието за колективна отбрана. Член 5 е бил задействан само веднъж, след атаките на „Ал Каида“ срещу Съединените щати на 11 септември 2001 година.

През 2018 г. бяха проведени най-големите учения на НАТО след края на Студената война. Те се проведоха предимно в Норвегия и в тях участваха около 51 000 войници.