Навалная: Орбан е съучастник на Путин

Юлия Навална, вдовицата на покойния руски опозиционер Алексей Навални, нарече десния премиер популист на Унгария Виктор Орбан съучастник на руския президент Владимир Путин, предаде ДПА.

Тя направи изказването във видеообръщение към голям опозиционен митинг в Будапеща днес.

„Бъдете смели“, каза Навална, повтаряйки едно от основните послания на съпруга си. Тя заяви, че освен Орбан в Европа има и други поддръжници на Путин.

Путин посмя да започна войната срещу Украйна, защото знаеше, че ще му се помогне от Европа, добави Навална. Точно както Путин не представлява цяла Русия, така не бива да се слага знак за равенство между Унгария и Орбан, каза тя.

Митингът, на който беше показано видеопосланието на Навална, беше организиран от кмета на Будапеща Гергей Карачон заедно със студентски сдружения.

Карачон е политик от малката леволиберална опозиционна партия „Диалог за Унгария“.

След смъртта на Навални миналия месец в затвора Орбан и неговата партия ФИДЕС публично отказаха да почетат паметта на критика на Кремъл. Когато представители на опозицията в парламента поискаха депутатите да запазят минута мълчание за Навални, групата на ФИДЕС остана по местата си.

Орбан обяви, че „шовинист“ като Навални не заслужава да му се отдава почит в унгарския парламент. Орбан отдавна е в добри отношения с Путин.

Днес няколко опозиционни групи демонстрираха в Будапеща по случай националния празник на Унгария.

В реч тази сутрин Орбан отново разкритикува ЕС.

„Трябва да окупираме Брюксел, ние променяме Евросъюза“, каза той, като имаше предвид предстоящите европейски избори през юни. Орбан е подложен на критики в Брюксел заради опитите си да подкопае върховенството на закона, отбелязва ДПА.