Навални от затвора в Сибир: Веднага ме вкараха в карцера

В публикация в Телеграм опозиционерът се пошегува, че температурите все още не са паднали под минус 32 градуса и че нищо не ободрява човек така, както разходка в студа в 6:30 ч. сутринта

Руският опозиционер Алексей Навални обяви, че веднага след настаняването му в новия затвор е бил вкаран в карцера, но не обяснява защо, съобщава Ройтерс. Той беше преместен в края на декември в затвор, който се намира в Сибир, отвъд Полярния кръг, на 1900 километра от Москва.

В публикация в Телеграм опозиционерът се пошегува, че температурите все още не са паднали под минус 32 градуса и че нищо не ободрява човек така, както разходка в студа в 6:30 ч. сутринта.

„Дори при тази температура можете да ходите повече от половин час“, пише още той и публикува снимка на двора си за разходка – бетонна стена, покрита с метални решетки.

Навални споменава и сцена от филма „Завръщането“, в която Леонардо ди Каприо се скрива в трупа на кон.

„Не мисля, че това би проработило тук. Мъртъв кон би замръзнал за 15 минути. Тук ни трябва слон, горещ слон, пържен“.

Колонията „Полярен вълк“ се смята за един от най-строгите затвори в Русия. Повечето затворници там са осъдени за тежки престъпления. Зимите са сурови, а температурите падат до около минус 28 по Целзий.

На около 60 км северно от Арктическия кръг, затворът е основан през 60-те години на миналия век като част от някогашната система на принудителни съветски трудови лагери ГУЛАГ, според вестник „Московский комсомолец“.

Навални е един от най-големите критици на Кремъл. След като се лекува заради отравяне с Новичок в Гемания, Навални се прибра в Москва и беше арестуван още на летището.

Съдът призна опозиционера за виновен по обвиненията в екстремизъм, свързани с неговата Фондация за борба с корупцията.