Навални призова за масови протести на президентския вот през март

Намиращият се в затвора руски опозиционер Алексей Навални, смятан за противник номер едно на Кремъл, призова за протести в цяла Русия по време на президентските избори на 15-17 март. На тях се очаква Владимир Путин да спечели нов мандат поне до 2030 г., предаде Франс прес, цитирана от БТА.

„Харесва ми идеята тези, които гласуват срещу Путин, да отидат до урните по едно и също време, по обяд. По обяд срещу Путин. Това би могло да бъде мощна демонстрация на душевното състояние на страната“, заяви опонентът в социалните мрежи.

Според Навални властите няма да могат да се противопоставят на тази „съвършено законна и безопасна“ демонстрация.

Демонстрациите срещу властите обаче са забранени в Русия и водят до жестоки репресии от полицията, отбелязва АФП.

В момента 47-годишният Навални излежава 19-годишна присъда за екстремизъм в отдалечена арктическа наказателна колония при много тежки условия. Той призова в протеста да се включат всички, които се противопоставят на политиката на Кремъл, на първо място на нападението срещу Украйна. Мобилизация е необходима „не само във всеки град, но и във всеки квартал“.

„Милиони хора ще могат да вземат участие. И десетки милиони хора ще бъдат там“, подчерта Навални в Х.

Той призова руснаците да не гласуват за Владимир Путин, без да посочи конкретно име на кандидат, когото би подкрепил. Съпругата му Юлия и някои от най-близките му поддръжници в изгнание през последните дни подкрепиха Борис Надеждин – единственият кандидат в надпреварата, който призовава за прекратяване на конфликта в Украйна.

Кремъл твърди, че руснаците са до голяма степен „единни“ в подкрепата си за Владимир Путин.

Президентските избори в Русия са насрочени за 15-17 март. Изглежда почти сигурно, че сегашният президент, който е на власт от 2000 г. насам, ще спечели отново, след като неговите опоненти, начело с Навални, бяха вкарани в затвора или принудени да емигрират през последните години, на фона на вълна от репресии, отбелязва АФП.