Съпредседателят на НДСВ Станимир Илчев коментира, че партията се завръща не за да става крепител на ГЕРБ.На снмката: Станимир Илчев /прав/, Антония Първанова, Миглена Кунева, Симеон Сакскобургготски

Не е шега: НДСВ прави конгрес, иска власт

Наистина не е шега – в края на януари, най-късно началото на февруари НДСВ (Национално движение за стабилност и възход) свиква конгрес, който ще решава с кои политически партии ще партнира и как ще се яви на бъдещите избори, независимо кога ще се проведат.

Засега всякакви пророкувания са произволни или плод на конспиративни внушения, това заяви Станимир Илчев, съпредседател на партията, потърсен за повече конкретност по темата, че НДСВ се завръща на политическата сцена.

Новината, че НДСВ се завръща, за да запълни вакуум, по думите на проф. Огнян Герджиков във вторник, породи различни интерпретации, които в четвъртък съпредседателят на партията Станимир Илчев изясни донякъде пред „Дневник“. Той декларира, че НДСВ няма намерение да става крепител на ГЕРБ.

Вакуумът, който НДСВ иска да запълни, не е в изолацията на ГЕРБ, която прави проблемно съставяне на мнозинство за устойчиво управление на страната. НДСВ не се връща на политическата сцена за да става патерица на Борисов.

Вакуумът, за който говорим, е от гледна точка на ефективното политическо ноухау, защото капацитетът на повечето хора от партиите в парламента е доста проблематичен, заяви Станимир Илчев, един от тримата съпредседатели на НДСВ.

И като втора причина за завръщане в политиката посочи „безпрецедентно утежнената ситуация на конфронтация и съперничества, в която борбата на идеи в парламента вече стигнала до „лични интервенция и недопустимо хващане за яките“, визирайки схватката от парламентарната трибуна в сряда между служебния министър на енергетиката Николай Петров и бившия премиер Кирил Петков. „НДСВ умееше да проявява хладнокръвие и във взривоопасни ситуации, в това е неговото преимущество“, каза Илчев.

На напомнянето, че кариерата на Бойко Борисов тръгна от НДСВ, Илчев възрази и определи лидера на ГЕРБ като опортюнист, който бил „натрапен, пришит към НДСВ, с доста странни разбирания за събития, като онова за тероризма, който бил невъзможен в България, тъй като у нас на всеки ъгъл имало дюнери“.

Срещата на Сакскобургготски с руския посланик Елеонора Митрофанова не определяла как се позиционира НДСВ в политическото пространство. Това подчерта Огнян Герджиков на въпрос за тази среща, която възбуди духовете в социалните мрежи. „Царското разбиране за политика е различно от масовото.

На един цар, макар и да е бил в изгнание, не му отива да отказва срещи, пък били те и с руския посланик в такъв момент, още повече че нямаме скъсани дипломатически отношения“, коментира проф. Герджиков.

Заявката на НДСВ за завръщане се коментира като изненадваща, тъй като партията не е участвала на парламентарни избори от 2013 г., когат се яви в коалиция „Свобода и достойнство“ с отцепилата се от ДПС партия на Касим Дал, но получи 1,62 % и загуби държавна субсидия, но запази партийната централа заради избран евродепутат.

НДСВ бе основана през 2002 г. (след отказа за регистрация през 2001 г.) от Симеон Сакскобургготски като Национално движение „Симеон Втори“. Името е променено на конгреса през 2007 г. със запазване на инициалите на „Национално движение за стабилност и възход“. През ноември 2009 г. на V извънреден конгрес Христина Христова е избрана за нов председател на партията. През 2013 г. на този пост идва Антония Първанова.

На VIII извънреден конгрес през юни 2015 г. решават председателският пост да се заема от триумвират съпредседатели, които са действащи в момента – Станимир Илчев, Олимпи Кътев и Съби Давидов.

Историята на НДСВ по време на управлението му със 120 свои депутати в коалиция с ДПС /2001 – 2005/ бе белязана от отцепване на депутати около Емил Кошлуков, които създадоха клуба „Новото време“ и свалиха от поста председателя на парламента Огнян Герджиков.

А през февруари 2005 заедно с ДПС принудиха премиера, под заплаха да свалят правителството, да отстрани Лидия Шулева като икономически министър, за да бъде предотвратена продажбата на „Булгартабак“ на стратегически инвеститор, намерен от нея.

През 2005 г. на изборите НДСВ печели само 21,9% и управлява в Тройна коалиция с БСП и ДПС /2005 – 2009/ с петима министри сред недоволство на несъгласни активни фигури в партията. Симеон Сакскобургготски настоява и ги убеждава, че целта на коалицията е да се постигне членството на България в ЕС.

На изборите през 2009 г. НДСВ печели едва 3 % и остава извън парламента, но запазва субсидията и партийната централа. До 2013, когато загубва субсидията.

На президентските избори през ноември 2021 г. НДСВ обяви подкрепа за втори мандат на Румен Радев.