Небинарен рапър от Швейцария спечели „Евровизия“, сблъсъци с демонстранти помрачиха финала

Швейцарският рапър Немо спечели „Евровизия“ 2024 с парчето си The Code. Финалът на песенния конкурс, който се проведе в шведския град Малмю, бе помрачен от пропалестински протест и сблъсъци с полицията.

 

Немо спечели конкурса с „изключително лична песен“ за това, че е небинарен човек (непринадлежащ към двата пола), както я определи Франс прес. Така Швейцария триумфира в конкурса, белязан от противоречия, особено по отношение на участието на Израел.

Надявам се, че този конкурс може да продължи да насърчава мира и достойнството на всички“, каза 24-годишният изпълнител, който събра 591 точки. Малката алпийска страна за трети път печели престижния конкурс, отбелязва АФП.

Докато в залата се излъчваше победител, около нея полицаи качваха демонстранти в многобройните полицейски камионетки – сравнително необичайна сцена в скандинавската страна. Повече от стотина демонстранти развяваха палестински знамена и скандираха лозунга: „Свободна Палестина!“. Някои носеха куфии, увити около главите им.

Наложи се полицията да разпръсне множеството, като използва сълзотворен газ. Опитите на полицията бяха основно в посока на това да изтласка демонстрантите обратно към площада, на който беше разрешен пропалестинският митинг.

„Разпръснаха сълзотворен газ в лицето ми, бутаха ме“, каза пред АФП 26-годишната демонстрантка Сара Бо, показвайки зачервените си очи. Сред протестиращите беше и активистката за климата Грета Тунберг, но тя се държа предпазливо, отбелязва агенцията. Тунберг и членовете на нейната група седяха в кръг, заобиколени от полицията.

В следобедните часове вчера около 5000 души преминаха в мирно шествие през града, в който живее по-голямата част от шведското население от палестински произход, за да протестират срещу участието на Израел в песенния конкурс – ежегодна среща на европейски попзвезди, която има за цел да се издигне над политиката.

Макар и учреден за честване на европейското многообразие и създаване на настроение, далеч от политиката, тазгодишният конкурс е с политически оттенък заради протестиращите в интернет и по улиците на Малмьо срещу участието на еврейската държава в конкурса, отбелязва БТА.