Недостиг на работна ръка в България: Как може да се преодолее проблемът?

От недостиг на кадри за летния сезон за поредна година се оплакват от туристическия бранш. Хотели и заведения не могат да открият работници за всички позиции – от чистачи до администратори и рецепционисти.

„Мога да кажа, че туристическият бранш е готов за сезона, но е силно притеснен от липсата на работна ръка в момента, което е най-големият проблем“, коментира в предаването „Тази неделя“ председателят на Българската асоциация за туризъм Ивелин Кичуков.

По думите му подобен проблем има не само в България, но и в повечето европейски държави. И той се задълбочава.

 

„Ако миналата година имахме незаети 40 000-50 000 работни места, тази година може да говорим за повече от 80 000 свободни работни места в туристическия бранш у нас“, обяви Кичуков.

 

Според него единствено държавата може да помогне за преодоляването на тази криза чрез промени в законодателството. Той признава, че първите стъпки са направени – за първи път от 15 г. е облекчено издаването на работни визи.

 

„Ние нямаме квалифицирани кадри. Университетите ни нямат пряка връзка с бизнеса и сектор „Туризъм“, училищата – също. В съседна Гърция тези училища и университети са свързани с бизнеса, а при нас връзката е само на хартия, поне към този момент“, коментира още представителят на туристическия бранш.

 

Темата коментираха и председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев и президентът на КТ „Подкрепа’“ Димитър Манолов.

 

„Между образованието и работодателите няма достатъчно добра връзка. Това важи както за план-приема в средните професионални училища, така и за висшето образование. Пазарът има нужда от инженерно-технически кадри, а университетите бълват специалисти в хуманитарните и икономическите науки, от които имаме излишък, или по-малък недостиг“, потвърди и Васил Велев.

 

Той напомни, че в момента на пазара на труда най-много се търсят машинни оператори, техници, заварчици, строителни работници.

 

„Проблемът не е само с летния сезон, той е много дълбок и е за дълго. Трябва да се решава час по-скоро“, допълни представителят на работодателските организации.

 

Президентът на КТ „Подкрепа“ обяви, че по това отношение нямат разминавания с работодателите.

 

„Ние имаме изключително сериозен проблем с професионалното образование, което съсипахме. Създадохме училища, които първо не дават най-добра подготовка за живота и второ не отговарят на реалните потребности на икономиката“, заяви синдикалистът.