Недоволство: Хиляди израелци протестираха срещу премиера Нетаняху

Те го призоваха за подаде оставка

Хиляди демонстранти отново се събраха по улиците на Израел в събота на протест срещу десния премиер Бенямин Нетаняху и го призоваха да подаде оставка заради начина, по който управлява войната в Ивицата Газа, съобщи ДПА.

„Няма да се откажем“ и „Правителство на злото“ бяха някои от лозунгите, които издигнаха протестиращите в Тел Авив и Хайфа по време на демонстрациите в центровете на градовете.

Миналата година Израел беше обхванат от вълна на масови протести заради спорните планове на правителството на Нетаняху за реформи в съдебната система, които според критиците им биха отслабили независимостта на правосъдието.

Демонстрациите в голяма степен замряха след нападението на 7 октомври от палестинската екстремистка организация „Хамас“. Сега протестите изразяват различни форми на недоволство от Нетаняху, най-значителна от които се очертава войната в ивицата Газа. Мнозина освен това настояват за бързо връщане към преговорите с цел освобождаване на още заложници.

Докато израелската военна операция за унищожаване на „Хамас“ скоро ще навлезе в четвъртия си месец, към протестиращите се присъединиха и роднини на някои от жертвите от 7 октомври, както и хора, евакуирани от домовете си близо до границите с Газа и Ливан заради бойните действия.