Неочакван обрат на изборите във Франция: партията на Льо Пен е трета

Франция е изправена пред коалиционно управление без ясен кандидат за премиер, след като нито една партия не успя да спечели абсолютно мнозинство на втория тур на парламентарните избори, според окончателните данни от преброяването, обявени от министерството на вътрешните работи.

Дясната партия „Национален сбор“ на Марин льо Пен, която се класира първа на първия тур миналата седмица, този път завърши трета, печелейки 143 места в 577-членното Национално събрание.

Лявата коалиция „Нов народен фронт“ също не успя да си осигури абсолютно мнозинство в законодателния орган на Франция, спечелвайки 182 места. На първия тур тя си осигури само 32 мандата, но успя да повиши драстично резултатите след „тактически оттегляния“ на стотици кандидати.

Либералната коалиция „Заедно“ на президента Еманюел Макрон изостава от левицата, спечелвайки 168 места.

Избирателната активност тази седмица е била 67,1%, според Ipsos Talan, най-високата от 1997 г. насам.

Макрон отказа да се обърне към нацията след гласуването. Елисейският дворец заяви, че президентът ще анализира резултатите от изборите, преди да предприеме по-нататъшни стъпки, добавяйки, че ще изчака да бъде сформиран новият парламент, за да „вземе необходимите решения“. Държавният глава ще „уважи избора на френския народ“, се добавя в изявлението.

Премиерът Габриел Атал обяви след резултатите от екзитпола, че ще подаде оставката си във вторник. Той беше преизбран в своя избирателен район и сега ще се присъедини към Националното събрание като депутат. Атал заяви, че „никога няма да приеме“ факта, че „милиони“ хора във Франция са гласували за тези, които той нарече „радикали“. Атал също така отбеляза, че „силата на нашите ценности“ е попречила на радикалните сили да получат абсолютно мнозинство в законодателния орган.

Жан-Люк Меланшон, член на спечелилата първо място лява коалиция „Нов народен фронт“, призова Макрон да „приеме поражението“ и да остави лявата коалиция да формира новото правителство. „Постигнахме резултат, за който ни беше казано, че е невъзможен“, каза той и добави, че „президентът трябва да призове „Новия народен фронт“ да управлява“.

Лидерът на „Национален сбор“ Джордан Бардела похвали „най-важния пробив в цялата история“ на своята партия. Той заяви, че „съюзът на безчестието“ между партията на Макрон и лявата коалиция е предотвратил победа на „Националния сбор“, очевидно визирайки „тактическите оттегляния“ на кандидати преди втория тур.

Политикът-ветеран на партията и бивш неин лидер Марин льо Пен заяви, че има твърде много опит, за да бъде разочарована от резултат, при който броят на депутатите е удвоен в сравнение с предишните парламентарни избори. Тя също така заяви, че крайната победа „само се забавя“.

Макрон свика предсрочни парламентарни избори вследствие на силното представяне на „Националния сбор“ на изборите за Европейски парламент в началото на юни. Народните представители във Фрaнция се избират в едномандатни избирателни райони чрез пряко гласуване в два тура. Един кандидат може да спечели направо на първия тур, ако получи повече от половината от гласовете. Ако никой не постигне този резултат, всеки кандидат, достигащ прага от 12,5%, влиза във втория тур.

Преди гласуването тази седмица партията „Ренесанс“ на Макрон и лявата коалиция прибягнаха до това, което медиите нарекоха „тактически изтегляния“. 200 кандидати от партията на президента и лявата коалиция се оттеглиха от втория тур, за да избегнат разделянето на вота помежду си и да попречат на „Националния сбор“ да получи абсолютно мнозинство (289 места) в парламента.