Нетаняху разкритикува планираните тактически паузи в Газа

Израелският премиер Бенямин Нетаняху разкритикува плановете на военните за ежедневни тактически паузи в бойните действия по един от основните пътища към Газа, за да бъдат улеснени доставките на хуманитарна помощ, предаде „Ройтерс”.

Военните обявиха прозорци от 5 ч. до 16 ч. по Гринуич в района от контролно-пропускателния пункт „Керем Шалом“ до пътя Салах ал Дин и след това на север.

Военните уточниха, че операциите в „Рафах” продължават нормално. Министърът на вътрешната сигурност Итамар Бен-Гвир, който оглавява една от националистическите религиозни партии в управляващата коалиция на Нетаняху, осъди идеята за тактическа пауза, заявявайки, че този, който е взел подобно решение, е „глупак“, който трябва да загуби работата си.

Спорът е последният от поредицата сблъсъци между членове на коалицията и военните относно начина на водене на войната, която продължава вече девети месец. Седмица по-рано бившият генерал и представител на една от центристките партии Бени Ганц напусна правителството, обвинявайки Нетаняху, че няма ефективна стратегия в Газа, припомня „Ройтерс”.