Нетаняху: Ще има атака в Рафах, няма друг начин да унищожим „Хамас“

Белият дом няма да подкрепи операцията, ако израелците не представят план за гарантиране на безопасността на палестинците

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху заяви, че остава решен да извърши сухопътна инвазия в град Рафах, където се намират много разселени палестинци, въпреки опасенията, изразени от президента на САЩ Джо Байдън.

Той сподели пред законодателите в Израел, че е заявил „пределно ясно“ на президента на САЩ, че са решени да завършат елиминирането на тези батальони в Рафах и няма друг начин да направят това, освен като влязат на терен.

След разговора на двамата лидери в понеделник съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан заяви, че САЩ смятат, че щурмуването на Рафах би било „грешка“ и че Израел може да постигне военните си цели с други средства.

В коментарите си Нетаняху заяви, че ще изчака да чуе предложения от САЩ „от уважение към президента Байдън“ за начините за защита на цивилното население в Рафах, преди да нареди операцията. Въпреки това не вижда алтернатива на сухопътната офанзива, ако Израел иска да изпълни целта си да унищожи „Хамас“. „Водим дебат с американците за необходимостта да влезем в Рафах, а не за необходимостта да ликвидираме „Хамас“, каза Нетаняху.

Израелски официални лица твърдят, че Рафах, разположен на египетската граница, е последната голяма крепост на „Хамас“ в Газа. Около 1,5 милиона палестинци – повече от половината от населението на Газа – са намерили убежище в Рафах, след като са избягали от сраженията в други части на територията. Белият дом заяви, че няма да подкрепи операцията, ако израелците не представят надежден план за гарантиране на безопасността на палестинските цивилни граждани.