Невидима заплаха: Може ли „зомби вирус” от Сибир да затвори света отново?

Коментар на доктор Аспарух Илиев

Затоплянето на климата може да доведе и до неочаквани последствия. Учени предупреждават, че заради промените в температурите могат да се завърнат вируси от далечното минало, които да причинят страшни пандемии. Може ли нов „зомби вирус” от Сибир да доведе до нова заплаха? Темата в „Събуди се” коментира ръководителят на лаборатория в БЕРН д-р Аспарух Илиев.

„Това е по-скоро един теоретичен страх. С покачването на световната температура започва и разтапяне на вечнозамръзналите части на Земята. В тези региони има лед, който е на десетки, стотици, хиляди, дори на милиони години. И в него – много дълбоко предпазени от светлина и от кислород, е много вероятно да има вируси, които ние не сме срещали до момента“, коментира експертът.

По думите му има няколко поручвания от последните години, които показват, че вирусите от преди милиони години запазват своята активност в тези тежки условия, т.е.  могат да заразяват.

„Хубавата новина е, че до момента не сме открили такива, които да заразяват хора. Тъй като вирусите са огромен свят, който заразява най-разнообразни организми – хората сме само една малка част от тях.  До момента древни вируси, които заразяват хората няма. Но ако има, е много вероятно да бъдат такива, които не сме срещали в живота си“, посочи доктор Илиев.