Newsweek: Рядък медальон с лика на Марк Аврелий (Каракала) е открит край село в България

Ценни находки са намерени в римско гробище до Нова Върбовка

Рядък медальон с лика на император е сред ценните находки, открити в римско гробище до село Нова Върбовка в България – страна в Балканския регион на Югоизточна Европа. Това съобщава американското издание Neewsweek, като посочва, че археологическите проучвания разкриват богат набор от артефакти, включително накити, монети и съдове от първата половина на III век.

През втората половина на първото хилядолетие пр. н. е. могъщото Одриско царство доминира в региона, където се намира днес България. Но през 46 г. пр. н. е. това кралство е завладяно от Римската империя, която управлява няколко века.

Американското издание посочва, че се позовава на информация на Регионалния исторически музей във Велико Търново, и допълва, че артефактите са открити в два гроба от археолозите край Нова Върбовка.

 

 

В единия от гробовете е било положено дете на 1-2 години, а в другия двама възрастни – жена на около 45-49 години и мъж, който е бил на около 50-60 години, когато е починал.

Антропологичният анализ на останките предполага, че лицата от двата гроба най-вероятно са свързани и че детето е починало преди родителите си.

Един от най-интригуващите артефакти, открити на мястото на погребението, е „рядък и много ценен“ бронзов медальон, изобразяващ римския император Марк Аврелий Север, известен като Каракала, управлявал от 198-217 г. сл. Хр.

Медальонът е сечен в древния град Пергам в Мала Азия – територия, която сега е покрита от съвременна Турция. Едната страна на медальона показва сцена от посещението на императора в Пергам през 214 г. сл. Хр., където той търси изцеление от гръко-римския бог на медицината Асклепий.

Медальонът е с висока стойност, но поради големите си размери не е използван за ежедневна търговия.

В гроба на детето изследователите откриват няколко артефакта, включително чифт малки златни обеци, бижута от стъклени мъниста, керамичен съд, използван за съхранение на вино, и два стъклени съда, използвани за събиране на сълзите на опечалените.

В гроба на мъжа и жената археолозите намират изящни златни обеци и висулка, наред с други артефакти.

Откриването на гробовете е било случайно – след като водач на трактор се ударил във варовикова плоча, докато орял нива край Нова Върбовка. Мъжът съобщил за находката на кмета на селото, който впоследствие уведомил полицията. Първоначално имало съмнения, че погребенията може да са свързани с криминално дело.

След като е установено, че погребенията са от римската епоха, археолозите започват спешни разкопки.

Смята се, че починалите лица са били богати земевладелци, чието имение се е намирало в административната територия на Никополис ад Иструм – древен римски град, разположен северно от днешно Велико Търново.

Гробните им места са изградени с тухла, камък и хоросан, с хоросанова мазилка отвътре, което според изследователите, можели да си позволяват богатите.

Предишни изследвания показват, че богатите земевладелци са живели в именията си през лятото и са се връщали в Никополис ад Иструм през зимата.

Neewsweek публикува и карта, която показва местоположението на село Нова Върбовка и България.