Независимият кандидат-кмет Атанас Минев: „Лозенец“ заслужава добро управление, взимам заместник от кв. „Витоша“

„Обещавам добро управление на район „Лозенец“. Тук съм роден, тук съм израснал, тук живее семейството ми. Познавам проблемите на кварталите и знам, че мога да намеря най-добрите решения“.

Това обяви пред БНТ независимият кандидат-кмет за централния район „Лозенец“ Атанас Минев. 35-годишният претендент е единственият с подкрепа от целия политически спектър.

„Нека звучи като клише, но за мен най-важни са хората от квартала, точно тяхната подкрепа ми дава сили и стимул да се включа в изборната надпревара.

За щастие, обаче, имам и политическа подкрепа – разнородни партии и граждански сдружения също декларираха подкрепа – като започнем с лявата коалиция, която издигна Ваня Григорова, преминем през партиите „Има такъв народ“ с техния кандидат-кмет на София Ивайло Вълчев и Карлос Контрера от ВМРО, та стигнем до синята „Българска евродесница“, подчерта Минев.

Това ми гарантира голяма подкрепа в бъдещия Общински съвет, за да мога да изпълня моята предизборна програма. Очаквам на втори тур да бъда подкрепен от още политически сили, които ще имат представители в бъдещата управа на София.

Пред Българската национална телевизия Атанас Минев маркира най-тежките проблеми, на които да се търси решение в спешен порядък – мръсотията, разбитата инфраструктура, ръстът на престъпността и ужасът с паркирането.

Попитан как възнамерява да намери пари за тези задачи Минев обясни, че за една част от тях може да се кандидатства за европейско финансиране, други може да се решат с публично-частно партньорство – форма на сътрудничество, популярна по цял свят, не и в България.

„Третият вариант за осигуряване на финансиране е превърналата се в дъвка децентрализация. Район „Лозенец“ е донор на Столична община, ние плащаме едни от най-високите местни данъци и такси. Време е да се помисли за по-честно разпределение на обществения ресурс, така че лозенчани да разполагат със справедлив дял от бюджета“, настоя независимият кандидат-кмет.

От участието му в национален ефир стана ясно, че има готов план за всеки от четирите квартала в района – „Витоша“, „Лозенец“, „Кръстова вада“ и „Хладилника“.

За едноименния квартал като приоритет очерта ремонта на бул. „Джеймс Баучер“ и „Н. Вапцаров“, пряка работа с Четвърто РПУ заради 100% скок на грабежите, което е рекорд за София, поставяне на видеонаблюдение в критичните точки на района и редовното сметопочистване и измиване на улиците.

В район „Витоша“ като най-належащи се очертават липсата на детска градина и училище, както и проблемът с отчуждаването на частни терени за изграждане на общинска инфраструктура. По лично негова инициатива ще започне изграждането на православен храм.

За да е сигурен, че жителите на постоянно разрастващия се „Витоша“ ще получат адекватна грижа от районното кметство, Атанас Минев се закани да си вземе заместник, който да е в час с нуждите на квартала.

Напук на аристократизма на централния софийски район съкварталците от „Кръстова вада“ се нуждаят от елементарни неща като водопровод и канализация. „В 21 век тук липсват улици, тротоари, улично осветление“, ядосва се Атанас Минев.

Спорен неговия план в „Хладилника“ трябва да се облагороди парк „Кошарите“, в който вечер е страшно да се разходиш, понеже лисват елементарни неща като осветление, цялостно обновяване на улици и тротоари в квартала, в който в близките години се очаква да се появят около 14 000 нови жители.

Общовалидните проблеми на район „Лозенец“ са презастрояването, ужасът с паркирането, мръсотията, престъпността, въобще сниженото качество на живот. „А това е мястото, в което са живели и творили личности като Стефан Данаилов, Елин Пелин, Димитър Димов, Панчо Владигеров и много други.

За да се върне „Лозенец“ на културната карта възнамерявам да инициирам фестивал, който да напомни на София и на цяла България какво означава да си лозенчанин“, отсече Атанас Минев.