Нежеланият от Китай Уилям Лай е новият президент на Тайван

Това сочат официалните данни, които постъпват от няколко часа, на базата на 94% избирателните секции

Досегашният вицепрезидент Лай Чин-те, известен в чужбина като Уилям Лай, ще е следващият президент на Тайван, ако изборната комисия потвърди резултата от преброяването няколко часа след като Тайван гласува на президентски и парламентарни избори.

 

Това сочат официалните данни, които постъпват от няколко часа, на базата на 94% избирателните секции. Според тях Лай, от управляващата Демократична прогресивна партия (ДПП), имаше преднина от почти 1 млн. пред Хоу Ю-их от Националистическата партия на Китай („Гуоминдан“ или КМТ) към 14 ч. българско време, с над 40% от гласовете и подкрепа от над 5.1 млн. избиратели).

 

Също около 14 ч. кореспондентът на датското издание „Берлингске“ съобщи, че Хоу е признал поражението си и се е извинил в национален ефир.

Вотът се наблюдава внимателно в Китай; Лай се смята за привърженик на независимостта, каквато Тайван не е обявявал формално и каквато е нежелана от Китай, който настоява, че островът е негова непокорна провинция. Победа на Лай би била бепрецедентна за ДПП – трета поред в кратката, 30-годишна демократична история на Тайван. За пръв път след два мандата тази изгряла в края на еднопартийния режим организация няма да предаде властта на по-отворената към Китай КМТ.

Китайската народна република никога не е владяла острова, чието самостоятелно управление води началото си от китайските националисти „Гуоминдан“, избягали там след гражданската война през 40-те години на миналия век.

Тайван се демократизира в последните три десетилетия и докато КМТ и ДПП се редуват, те са въвлечени в сложен баланс с гиганта от другата страна на Тайванския проток. КМТ, която в по-голяма степен желае диалог и сътрудничество с Китай, обвинява ДПП, която набляга повече на собствения път на Тайван, че с действията си тласка страната към „война“.

Избирателните секции затвориха в 16 ч. местно време или 10 сутрита българско. Броенето е изцяло ръчно и съпътствано от викове в избирателните секции, докато се записва всеки глас (и всеки може лично да наблюдава процеса).

Броене на бюлетини в Тайпе.

© Reuters

Броене на бюлетини в Тайпе.

Иначе вотът протече без инциденти, макар поне трима души да бяха хоспитализирани след изяждане на капсули за пране, раздадени от КМТ в провинция в Западен Тайван; сбъркали ги със сладки.

Тази поддръжничка на КМТ посещава повечето големи митинги на партията в последно време и привлича вниманието на на една международна медия.

© Reuters

Тази поддръжничка на КМТ посещава повечето големи митинги на партията в последно време и привлича вниманието на на една международна медия.

Резултатът от проваленото обединение

Очакванията в повечето проучвания бяха Лай да спечели, макар и с относително малка преднина пред Хоу, чиято преднина от 9-10 пункта се утвърди още с данните от първите 10% от секциите.

Данните бележат успех за Хоу и КМТ в източните, по-слабо населени провинции и части от севера (където е по-голямата част от населението).

Бившият полицай Хоу, смятан за умерен в редиците на КМТ (и нехаресват от мнозина), засега не успява да поведе дори в Ново Тайпе, на което е кмет втори мандат.

Те са разочарование и за третия кандидат, бившия кмет на Тайпе Ко Уън-дзие, лидер на Тайванската народна партия (ТНП), повел само в някои крайбрежни райони.

Лай обеща приемственост във властта и автономност в решенията на Тайван за диалога с Китай, като допусна, че (противно на твърденията на опозицията) е възможно дори „приятелство“, ако Пекин не държи да е изцяло по неговите правила. КМТ представяше вота като избор между война и мир; ТНП – като алтернатива за младите и всички други уморени от двупартийния модел, фиксирал се върху разделенията заради Китай.

КМТ и ТНП, който също иска диалог с Китай, опитаха да обединят усилията си и да излъчат общ кандидат под наставленията на откровено прокитайския бивш президент Ма Ин-дзьо (КМТ), но усилията се провалиха. Резултатите на Хоу и Ко заедно надхвърлят 50% от вота, макар да не е известно дали този резултат би се възпроизвел при единен кандидат.

Третият кандидат Ко, с 26% от вота и 3 млн. гласа, все пак илюстрира разочарованието и умората от ДПП след осем години на власт: За досегашния президент Цай Ин-уън през 2020 г. гласуваха 8 млн. души.

Денят на изборите бе съпътстван и от фалшиви новини и дезинформация – например това, че на улицата много хора са били намушкани с нож. Публикацията, след анализ на център за проверка на фактите, отведе до китайски сайт и инцидент от Китай, но, изглежда, бе насочена към югозападния град Тайнан, който заедно с прилежащата провинция е бастион на подкрепа за ДПП.

Хоу Ю-их (кандидатът на опозиционната КМТ) и Ко Уън-дзие, лидер на Тайванската народна партия, не успяха да обединят усилията си за изборите.

© Reuters

Хоу Ю-их (кандидатът на опозиционната КМТ) и Ко Уън-дзие, лидер на Тайванската народна партия, не успяха да обединят усилията си за изборите.

Опозицията може да вземе парламента

Анкетите същевременно сочеха победа на опозицията в парламентарния вот, който също се провежда днес. Предстои това да бъде потвърдено от данните.

Успех на КМТ в парламента би затруднил законодателната дейност: важните законопроекти обикновено се приемат с консенсус, но спорни въпроси като оръжейни сделки със САЩ, желани от Лай, биха породили напрежение (макар и армията вече да призовава Тайпе да се съсредоточи върху укрепване на местните способности, вместо придобиване на нови и нови модерни оръжия).

Досега ДПП имаше мнозинство в парламента с 63 от 113 места. КМТ бе с 38, ТНП – с пет. Парламентарната система е смесена, като част от депутатите се избират мажоритарно, а 6 места са запазени за коренните народи.

Мандатът на досегашния президент изтича на 20 май. Държавният глава съсредоточава власт, като назначава премиера (който формира кабинет), подписва законодателство и задава общи насоки на властта, но парламентът е необходим за много ключови решения.

Президентът има право на два четиригодишни мандата, това е и причината Цай, която е на власт от 2016 г., да не можеше да се кандидатира отново.