Никола Минчев повежда листата на „Продължаваме промяната“ за европарламента

Той се отказва от председателското място на парламента, което той трябваше да заеме

Зам.-председателят на 49-ото Народно събрание и депутат от „Продължаваме промяната – Демократична България“ Никола Минчев се отказва от председателското място на парламента, което той трябваше да заеме в резултат на „джентълменското споразумение“ с ГЕРБ, и вместо това ще се кандидатира за депутат в Европейския парламент като водач на листата на „Продължаваме промяната“, научи „Дневник“ от свои източници в коалицията.

 

Решението си Минчев е съобщил на колегите си от „Продължаваме промяната“ във вторник (16 януари). То предстои да бъде официализирано и чрез гласуване от Изпълнителния съвет на партията, когато започне същинската подготовка за вота. Дотогава формацията трябва да вземе решение и дали да участва съвместно с „Демократична България“, като ако двете политически сили се явяват с обща листа, водаческото място на Минчев трябва да бъде одобрено и от органите на „Да, България“, ДСБ и „Зелено движение“.

 

Засега от партията на Кирил Петков и Асен Василев казват, че ще предложат втората позиция в листата да бъде за представител на „Да, България“. При този сценарий остава неизвестно каква ще бъде реакцията на единственият представител на „Демократична България“ в Европейския парламент Радан Кънев от ДСБ, който наскоро заяви в интервю за Би Ти Ви, че не мисли, че неговият „интерес да участва на тези избори подлежи на съмнение“. По неофициална информация от „Продължаваме промяната“ желание за европарламента са проявили още Даниел Лорер, Калина Константинова, Деница Симеонова, Настимир Ананиев.