Николай Денков бута Асен Василев за вицепремиер

Седмици преди да сдаде премиерския пост заради договорената ротация Николай Денков за пореден път отговори на живо на въпроси на гражданите във фейсбук. Той обяви, че управляващите ще действат, както са се разбрали в самото начало – Мария Габриел ще оглави Министерския съвет, а самият Денков ще заеме вицепремиерско кресло.

Премиерът подсказа, че има вероятност Асен Василев също да стане вицепремиер. Това е старо предложение на ПП-ДБ, а  сега виждам, че ГЕРБ-СДС сами го лансират, обясни акад. Денков.

Ръководителят на изпълнителната власт заяви, че двамата с Мария Габриел ще имат решаваща дума за това дали има министри за смяна. Ще има промени в състава на МС само ако и двамата сме съгласни, подчерта Денков. От думите му се разбра, че доколкото зависи от него, екипът трябва да продължи в същия състав. Няма да оценяваме медийни изяви, а свършената работа, изтъкна премиерът.

Денков коментира, че и Никола Минчев от ПП, и Атанас Атанасов от ДБ са добри кандидати за поста председател на Народното събрание след ротацията. Изборът зависи от това какви политически задачи ще поставят и какви кадрови решения ще вземат формациите в коалицията ПП-ДБ, посочи министър-председателят, като предположи, че Минчев може да оглави партийната листа за предстоящите догодина избори за Европейски парламент.

Акад. Денков смята, че за членове на Конституционния съд е добре да се издигат и състезават кандидати, които са професионалисти и не са партийно „обременени“.

Неофициално вече се лансират имена, като сред спряганите кандидати на ПП-ДБ е съдия Белазелков, бивш член на ВКС. ГЕРБ може да заложи на Десислава Атанасова.