Николай Денков отказа да вземе главата на Александър Йоловски

Премиерът Николай Денков не вижда причини за смяна на министри – поне на този етап, но пък е убеден, че трябва да се търсят нов ръководител на ДАНС и нов състав на Централната избирателна комисия. Това стана ясно от „Фейсбук“ форма̀та „въпроси и отговори“, с който акад. Денков реши да отчете пет месеца от старта на правителството му.

На въпрос на „Сега“ смята ли да освободи министъра на електронното управление Александър Йоловски заради неразбориите с машинното гласуване на първия тур на местните избори, премиерът даде изненадващ отговор – бил доволен от работата на ведомството и нямал намерение да прави смени.

Част от напрежението около местния вот бе породено точно от действия и бездействия и липса на синхрон между министъра и заместника му Михаил Стойнов. Затова прозвуча странно признанието на премиера, че едва вчера е поискал обяснения от Йоловски за проблема с удостоверяването на машините и за оплакването му, че го натискали за някакви обществени поръчки за над 600 млн. лева. Най-странното е, че министърът отказал да даде обяснения на началника си, тъй като в момента се водело разследване, а Денков очевидно е преглътнал този „аргумент“. 

„Министерството успява в кратки срокове – за няколко месеца, да извади решения, които с години са очаквани от хората. В момента не трябва да се търси смяна на министри. Скандалът с машините преди първия тур на местните избори трябва да бъде изчистен, но смяна на министри, които си вършат професионално работата, в момента не стои на дневен ред“, каза премиерът. Но все пак си остави вратичка за евентуални по-нататъшни действия: „Поискал съм да се направи проверка с ясни индикации защо се е случил проблемът с машините. Тогава ще решим как да действаме.“

Главата на изпълнителната власт за пореден път обясни защо настоява за оставката на председателя на ДАНС Пламен Тончев, като същевременно остро критикува поведението на президента. 

„Румен Радев няма никакво право да отказва смяната на председателя на ДАНС и отново надхвърля правомощията си. Ако президентът не подпише оставката на председателя на ДАНС, той ще носи отговорност, ако се случи нещо с националната сигурност. По закон правителството отговаря за националната сигурност, а той ми пречи да си изпълнявам задълженията си“, коментира премиерът. И допълни: „Председателят на ДАНС прикрива нарушения на Закона за класифицираната информация от неговия заместник. Отделно има проявяване на политически пристрастия, за което председателят на ДАНС няма право. Мотивите са много сериозни.“

Заради скандалите около последните избори Денков е категоричен, че трябва да се търси смяна на състава на ЦИК – още повече че членовете са избрани отдавна, при съвсем друга политическа ситуация, и „съставът на комисията не отразява отразява реалността в момента“. Това обаче не е в правомощията на МС, а на Народното събрание.

За трусовете по върха на ДПС и изненадващата оставка на Мустафа Карадайъ премиерът направи следния коментар: „Ние трябва да работим с всички партии, които подкрепят кабинета. Промените на лидерите са си вътрешни въпроси на партиите. Това, което знаем е, че за промените в конституцията за част от регулаторите, ни трябва мнозинство от 2/3. Това е подкрепата, която ще бъде търсена“.