Николай Марков: Ако ни подкрепят, искаме да построим „Белене“ за 3 години, може и с руско гориво

Искаме да построим АЕЦ “Белене” за три години. Ние поемаме отговорността за това.

Такова изказване направи в ефира на Дарик лидерът на седмата партия в парламента – “Величие” Николай Марков. По думите му в момента Турция прави два реактора с руско гориво, които ще захранват България.

“Трябва ли да се захранваме от Турция с руски реактор от руско гориво, а в България да не искаме да има руски реактор с руско гориво”, каза Марков.

Марков допусна, че Борисов може да промени политиките си около предоставянето на оръжия за Украйна и не отрече възможност да подкрепят кабинет с мандат на ГЕРБ, но уточни, че искат конкретика по време на разговорите.

“Нормалното е да изслушаме предложенията на Борисов, не може да подкрепим нещо, което не знаем какво е. Искаме да разберем г-н Борисов,  разчетено правителство – какви намерения има,  кога да ги прави тези намерения, какви решение да се вземат и какви очаквания има за българската държава. Когато чуя тези неща мога да дам информиран отговор каква е моята позиция”, каза той. 

Марков отбеляза, че познава лидерите на партиите, които влизат в Народното събрание, но не е разговарял с тях до момента и допълни, че Пеевски и Борисов нямат нищо общо с евроатлантизма.

Не знам какво е дефиниция на евроатлантизъм. Аз съм млад политик и не ги разбирам тези неща, евроатлантизъм е една “купешка” дума,  каза той.

Лидерът на “Величие” изтъкна, че не са против НАТО и Европейския съюз (ЕС), но са против начина, по който “се експлоатират” в България.

“20 години минаха от членството ни в ЕС и НАТО, тук не се е случило нито нещо европейско, нито нещо НАТО-вско. В този смисъл разпознаваме по векторите два различни субекта – проруски и прозападни, но не виждаме кой е пробългарски”, допълни той.