Николина Ангелкова стана съветник по инвестициите на Саудитска Арабия

Бившият министър на туризма от правителствата на Бойко Борисов – Николина Ангелкова е назначена за съветник по инвестициите в Министерство на инвестициите на кралство Саудитска Арабия. Новината потвърди пред Mediapool в понеделник самата Ангелкова.

Съветник от декември

За новата длъжност на Ангелкова се разбра около форум за инвестиции “Турция – Саудитска Арабия”, който се проведе в Инстанбул. Оказа се обаче, че Ангелкова е назначена за съветник по инвестициите на кралството още от декември 2023 година. Тя работи с министъра на инвестициите на Саудитска Арабия Халид А. Ал-Фалих, както и с Ахмед Ал-Хатиб, министър на туризма.

„За да изпълни целите си за амбициозни реформи, залегнали във “Визия 2030”, правителството на Саудитска Арабия се стреми да насърчи сътрудничествата с чужди пазари и да създаде възможности за инвестиции в различни сектори, сред които туризма. Визия 2030 всъщност предоставя пътна карта за развитието на нови икономически сектори и преход към цифрова икономика, основана на знанието. Реформите имат за цел да диверсифицират саудитската икономика от петрола и да създадат повече работни места в частния сектор за младото население. В изпълнения на тази стратегия се реализират редица международни събития, част от които бе и икономическият форум, и кръглата маса Саудитска Арабия-Турция „Инвестиционни възможности в туризма в Кралство Саудитска Арабия“, разказва Ангелкова в интервю за специализираното българско туристическо издание BGtourism.bg.

Независим член в борда на фирма на Валентин Златев

Последно, през декември миналата година се разбра, че Ангелкова в момента е отново влезе в управата на туристическата фирма на Валентин Златев. Реално, от 17 ноември 2023 година Ангелкова е вписана в съвета на директорите на компанията „Тера уей инвестмент груп“, чийто действителен собственик според Търговския регистър е регистрираната в Никозия „Тера Уей Холдинг Лимитид“. Съветът на директорите се оглавява от бившия изпълнителен директор на “Лукойл” Валентин Златев.

Тогава пред Mediapool Ангелкова потвърди новината и направи уточнението, че е независим член на Съвета на директорите на „Тера Уей Инвестмент Груп“.

В борда на същата фирма се оказа и арх. Влади Калинов, твърди Търговският регистър. Той бе дългогодишен шеф на дирекция „Общински строителен контрол“ в Столичната община. Калинов напусна този пост заради скандала със застрояването на терасата-покрив на антикорупционния шеф Пламен Георгиев.

След това на 20 май 2021 година оглави Дирекцията за национален строителен контрол.

На 31 декември 2021 година тогавашният регионален министър Гроздан Караджов го смени с инж. Лиляна Петрова.