Нищо не помогна – Орбан все пак блокира €50 млрд. помощ от ЕС за Украйна

Въпреки унгарската съпротива Украйна няма да остане без тези пари, защото в крайна сметка те могат да стигнат до Киев по двустранни канали

След преговори на страните от Европейския съюз, продължили до ранните часове на днешния ден, Унгария все пак наложи вето на одобрението за отпускане на 50 млрд. евро помощи за Украйна в следващите четири години. След като Конгресът в САЩ не успява да постигне споразумение по пакета за 60 млрд. долара финансова подкрепа за Киев, това е поредният повод да растат опасенията, че ѝЗападът изоставя украинците, докато те продължават да се сражават срещу руската агресия, коментира „Файненшъл таймс“.

 

„Обобщение от нощната смяна: вето върху допълнителните пари за Унгария“, написа премиерът Виктор Орбан в социалните мрежи след преговорите. Лидерите на ЕС заявиха, че преговорите по въпроса ще продължат в началото на 2024 г.

 

Блокирането н адопълнителната помощ, поискана от Европейската комисия, стана часове, след като с гласовете на 26 държави, включително България, бе решено да започнат преговори с Украйна за членство в съюза. Орбан и делегацията му напуснаха залата преди този вот и така решението мина с гласовете на присъстващите. Но дори унгарски дипломати се оказаха изненадани от този необичаен ход и първата им реакция беше, че не разбират какво точно се случва.

Въпреки унгарската съпротива Украйна няма да остане без тези пари, защото в крайна сметка те могат да стигнат до Киев по двустранни канали, но без участието на Будапеща. По повод ветото на Орбан нидерландският премиер Марк Рюте зааяви: „Имаме все още известно време, Украйна няма да останебез пари в следващите седмици. Споразумяхме се с 26 страни. Унгария не успя. Доста съм убеден, че можем да постигнем сделка в началото на следващата година. Мислим си за края на януари“.

Виктор Орбан се самоизолира, след като в опит да го убеди да промени мнението си в Будапеща го посети Шарл Мишел, председател на Европейския съвет, после го прие в Париж френският президент Еманюел Макрон, с него разговаря и германският канцлер Олаф Шолц. Ден преди да се съберат за Съвета, продължаващ и днес в Брюксел, Европейската комисия размрази около 10 млрд. евро евросредства за Унгария с обяснение, че тя е извършила нужните за това правосъдни реформи. Според критиците на решението това е било опит „да бъде подкупен“ Орбан.

Унгарският премиер е заявявал не само, че еврочленството на Украйна не отговаря на интересите на страната му, но и че фактически не съществува такава държава, защото била изцяло зависима от помощта и въоръжението, идващи от Запада. Това е повторение едно към едно на тезите на Владимир Путин, който във вчерашните над 4 часа отговори на въпроси от руснаци каза по този повод, че „всичко им се дава безплатно, но безплатните неща могат да свършат в един момент“.

Европейски дипломати обясняват упоритостта на Будапеща с това, че Орбан иска да получи достъп не само до една трета, а до всичките милиарди евросредства, предвидени за страната му и по Плана за възстановяване.

Той твърди, че решението за начало на преговори с Украйна е „ирационално“, но този процес в действителност ще отнеме години, може би и поне десетилетие. След одобрението от 14 декември ЕС тепърва ще трябва да се споразумеят единодушно по рамката за преговори с Киев, където тепърва има да покриват изисквания по върховенство на правото и демократичните стандарти.