No pyro, no party: Депутати от Демократическата партия запалиха факла в парламента в Тирана

Заседанието на албанския парламент продължи едва 7 минути

Заседанието на албанския парламент продължи едва 7 минути, по време на които имаше разгорещен дебат и сблъсъци между депутати, предаде БГНЕС.

Управляващото мнозинство прие изменение в правилника, според което народните представители, нарушили правилата, ще бъдат отстранявани от парламента от 30 до 60 дни. Досега наказанието можеше да важи до максимум 10 дни.

Днес 13 депутати от опозиционната Демократическа партия (ДП) не бяха допуснати до залата от охраната. Това доведе до физически сблъсък, след което стъклото на главния вход беше счупено.

Представителите на ДП се опитаха безуспешно да влязат в сградата и да блокират гласуването от страна на управляващата Социалистическа партия.

Това е пореден ден на напрежение в албанския парламент. Пленарната сесия на 4 декември продължи само 17 минути, преди да бъде отложена заради запалени листове и цигари в залата. На 6 декември бившият премиер Сали Бериша и петима депутати от опозицията бяха изгонени от албанския парламент за 10 дни заради „безредици”. Опозицията обвинява министър председателя Еди Рама в мащабна корупция и близки връзки със сръбския президент Александър Вучич.