НОВ РАЗКОЛ? Свещениците на протест пред Св. Синод

Свещеници от Сливенската епархия организират на12 март (вторник) протест пред сградата на Светия Синод в столицата. Повод за тяхното недоволство е, че Св.Синод касира резултатите от избора на епархийските избиратели за кандидати за Сливенски митрополит. А събитията сочат, че може да се стигне до нов разкол в Българската православна църква.

На 18 февруари в Сливен епископите Йеротей и Михаил бяха излъчени за кандидати от 10 предложения, като най-много гласове събра Агатополският епископ Йеротей, а след него бе Константийският епископ Михаил.

Само 6 дни по-късно синодът отмени този вот, като насрочи за 13 март, в синодалния параклис „Св. цар Борис-Михаил“, да се състои нов избор за Сливенски митрополит на мястото на починалия в началото на януари Йоаникий. При това при променени правила. 

По-рано днес Варненският и Великопреславски митрополит Йоан и врачанският митрополит Григорий излязоха със съвместно обръщение, с което оттеглиха подписите си под решението на Св.Синод да промени правилата за избор на Сливенски митрополит. При това посочиха, че са притеснени от разделението, до което е довела наредбата.

Преди това митрополитът за САЩ, Канада и Австралия – Йосиф, също излезе със становище, в което посочи, касирането на избора и приемането на наредбата са прибързани и безотговорни решения. Тъй като не е в България Йосиф не участва в гласуванията.

А още по време на заседанието на Синода други трима митрополити изразиха особено мнение – ловчанският Гавриил, неврокопският Серафим и видинският Даниил.

По този начин при насроченото повторно гласуване на 13 март петима висши духовници ще са против спорното решение, а срещу тях ще има седем гласа.

Протестът на свещениците от Сливен ден по-рано обаче може и да наклони везните, тъй като ще е нещо извънредно рядко срещано в православната ни църква. Днес духовниците се срещнаха с митрополит Йоан, който отказа да им даде благословия за протест и им каза да действат по съвест, но отново потвърди, че вече е срещу новата наредба за избор и заяви категорично:

„Аз подкрепих наредбата и видях огромното несъгласие на миряните и духовенството, което доведе до това да дам изявление, че си оттеглям подписа от нея, заедно с Врачанския митрополит Григорий. Няма да я подкрепя на йота“.

Макар да не получиха одобрение за протеста си от митрополит Йоан сливенските свещеници продължават да са твърди в намерението си да протестират пред сградата на Св.Синод.

„Никакви избори! Да се признае касираният избор. Изборът за дядо Йеротей трябва да се изпълни“, обобщи мненито им отец Янко от Сливен.

Крамолите около избора на Сливенски митрополит идват във време, в което патриарх Неофит е с разклатено здраве. Днес Митрополит Йоан заяви относно състоянието на Негово светейшество единствено, че „лекарите полагат всички усилия за неговото здраве“.

И Пловдивският митрополит оттегли подписа си

Късно вечерта Пловдивският митрополит Николай също обяви, че изборът е касиран неправилно, но същевременно хвърли вината за това върху Варненския и Великопреславски митрополит Йоан.

В свое писмено становище Николай се присъединява към оттеглилите подписите си Йоан и Григорий, но подчертава:

„…ние, членовете на Светия Синод, изслушахме и приехме доклада на управляващия овдовялата Сливенска епархия митрополит Йоан и касирахме епархийския избор, състоял се в град Сливен на 18 февруари 2024 г. […] Заявявам с дълбоко съжаление, че и аз, както сподели и Ловчанският митрополит Гавриил, се доверихме на доклада на митрополит Йоан и прибързано гласувах „За“ касирането на епархийския избор и прося прошка за допуснатата от мен грешка.“

Същевременно Николай предлага Светият Синод да отмени всички свои решения от предходното заседание. И на 13 март да има избор за Сливенски митрополит само между двамата, получили най-много гласове епископи – Агатополския Йеротей и Константийския Михаил.