Нов ужас: Доматите поскъпват – Турция забрани износа

Турция забрани временно износа на домати, което още повече ще повиши цените им у нас. Южната ни съседка е най-големият вносител на домати у нас – от внесените общо 75 000 тона от този зеленчук през миналата годината, 46 000 тона са дошли от Турция.

Министерството на земеделието и горите на Турция реши да ограничи износа на домати до 14 април 2023 г. От съобщение на ведомството става ясно, че причините за тази мярка са необичайното скорошно покачване на цените на доматите в Турция и ужасните последици от земетресението, засегнало 11 провинции. Това наложило да се вземат мерки за „гарантиране на продоволствената сигурност и за стабилизиране на цените“.

„Притеснително е това, че от петък има забрана за износ на турски домат. Това ще доведе до допълнително оскъпяване“, коментира днес пред бТВ Цветомир Цеков от Национална браншова камара „Плодове и зеленчуци“.

Той посочи още, че българското оранжерийно производство в момента е на минимума си заради високите цени на топлоносителите. „Няма вътрешноконкуретни цени, а по трасето има прекупвачи, които увеличават цените“, заяви Цветомир Цеков.

По  думите му в момента краставици се внасят от Гърция за 3.80 лв. килограма на борсите, а домати – за 1.60-2.00 от Турция, а ако са розови стигат до 3.50 лева килото. „Заради липсата на адекватен контрол от страна на държавата зеленчуците стигат на двойно по-високи цени за крайния потребител“, коментира Цеков. Той разкритикува контролните органи, че чак сега са се задействали да правят проверки за нелоялни търговски практики в магазините.

„Когато нямаш производство, всичко ще е скъпо“, коментира темата за скъпите зеленчуци Богомил Николов от „Активни потребители“. „Оранжериите буквално не засяха тази зима, защото се притесняваха заради високите цени на газа. Мислеха, че няма да могат да си покрият разходите и ще фалират.

А когато няма предлагане, какво се случва с цените?“, реторично попита Николов. Тези тенденции обаче не са от последната година, а текат от много години насам. „В Европа държавите, за да запазят собственото си селскостопанско производство от евтин внос, имат политики на субсидиране.

България се включи в субсидиите едва след 2007 г. Получи се обаче така обаче, че българският принцип да се дават субсидии на декар, доведе до огромни изкривявания. Този начин на субсидиране стимулира зърнопроизводството и удари тежко зеленчукопроизводството. Трябва промяна, за да си върнем позициите на някогашен нетен износител на плодове и зеленчуци“, коментира Николов.

Данни на министерство на земеделието, изнесени от бТВ, показват, че за първите 10 месеца на 2022 г. България е изнесла общо 31 630 тона пресни зеленчуци, което е с 30% по-малко от предната година.

Нашите производители са изнесли за 10-те месеца на миналата година около 11 300 тона домати, докато сме внесли 75 600 тона – от Турция и Гърция. Износът на български краставици е бил за 4300 тона, като в същото време са внесени 15 000 тона – също основно от Гърция и Турция.

Проблемът с намалялото предлагане на зеленчуци и ръста на цените им се наблюдава в много страни в Европа. Във Великобритания заради спад на вноса от Испания и Мароко, вследствие на лоши реколти, рафтовете в супермаркети се изпразниха и бяха въведени лимити за купувачите. За най-дефицитните краставици и домати лимитите за закупуване са по три бройки.

Решението на турското правителство да спре временно износа на домати ще окаже сериозно влияние върху пазари като Украйна, Молдова, Грузия и Румъния, освен България. Те трудно може да намерят заместители на турските домати, след като става ясно, че износители като Испания и Мароко изпитват затруднения.