Нова дивотия на властта: Сливат НАП и митниците

Министерството на финансите започва работа по поредната дивотия, която да се брои за „промяна” – създаване на единна приходна агенция, която ще обедини Националната агенция за приходите и Агенция „Митници“, съобщиха от МФ във вторник.

Досегашният директор на митниците Павел Тонев е назначен за съветник на Асен Василев, добавят оттам.

Тончев ще подпомага работата по създаването на единната приходна агенция. Директор на Агенция „Митници“ става досегашният заместник изпълнителен директор на ведомството Петя Банкова.

„Опитът показва, че единните приходни агенции водят до по-ефективно администриране на приходите“, твърдят от финансовото министерство и дават пример за въведени единни приходни агенции сред държавите в ЕС – в Дания, Естония, Ирландия, Испания, Литва, Полша, Португалия, Словакия и Унгария. Посочват още, че единни приходни агенции функционират в САЩ и Великобритания.

С друга заповед от днес Василев назначава Илка Димова за директор  на Агенцията за държавна финансова инспекция. „Целта на промяната в ръководството на АДФИ е оптимизиране работата на Агенцията, с цел процесите на извършване на финансовите инспекции да отговорят на най-добрите европейски практики“, отбелязват от министерството.

Илка Димова е магистър по международни икономически отношения и има дългогодишен управленски опит във водещи финансови институции в страната. Досегашният директор на АДФИ Стефан Белчев се връща в системата на Министерството на финансите.

Не се съобщава обаче за рокада в НАП, където Асен Василев държи на своя любимец Румен Спецов.

До момента тема за създаване на мегаагенция под шапката на министъра на финансите не е била публично повдигана и съответно – обсъждана.