Дете
Дете

Нова епидемия: „Китайската“ детска пневмония е вече в Европа

Какви са симптомите на заболяването и какво го причинява?

Подобно на Китай, няколко европейски държави наблюдават нарастващи случаи на микоплазмена пневмония, съобщи „Евронюз“.

Инфекциите се причиняват от Mycoplasma pneumoniae – бактерия, която може да причини както леки респираторни инфекции, така и тежка пневмония.

Този вид пневмония е особено изразена при децата и може да достигне до 30-50% от случаите на инфекциите с пневмония по данните на френската здравна агенция.

Заболяването е рисково и за хора над 65 г., както и за тези с отслабена имунна система.

Китайска връзка

В края на ноември Световната здравна организация поиска допълнителна информация от Китай заради повишената заболеваемост сред децата, засягаща райони предимно в северната част на страната, но също така и в столицата Пекин.

Тогава от медиите стана ясно, че хиляди деца чакат с родителите си пред препълнени педиатрични болници за преглед.

В отговора си китайските власти увериха здравната агенция на ООН, че макар силно увеличената заболеваемост, не става дума за нов патоген, а за вече познати причинители на респираторни инфекции, предимно грип, микоплазмена пневмония, респираторен синцитиален вирус и COVID-19.

Според тях причината за епидемичното разпространение са свалените след пандемията ограничения за пътуване и срещи, както и застудяването на времето.

Успокоена от данните, дошли от Пекин, Световната здравна организация не издаде препоръки за вземане на противоепидемични мерки с изключение на обичайните за изолация при заболяване, лична хигиена и носене на маски по желание.

Къде е сега епидемията в Европа?

До момента шест държави в Европа са докладвали за увеличаване на този вид бактериални инфекции, като Франция и Дания вече обявиха епидемично разпространение на заразяването, тъй като при тестване микоплазмената пневмония се установява при повече от 10% от случаите.

Миналият месец британското медицинско списание „Лансет“ съобщи за увеличаване на случаите на микоплазмена пневмония, най-вече в Европа и в Азия, въз основа на наблюдение в 24 държави между април и септември 2023 г.

Най-често такива инфекции са докладвани в Европа в Дания, Швеция, Швейцария и в Уелс.

Какви са симптомите?

Най-често става въпрос за грипоподобни симптоми, със силно изразена кашлица, умора и главоболие. Те се проточват във времето по-дълго от обичайните респираторни инфекции.

В същото време в голяма част от случаите заболяването протича без значими усложнения и позволява следването на обичайните ежедневни дейности, пише „Евронюз“.

Лекарите наричат заболяването „атипична пневмония“ и го окачествяват като лека белодробна инфекция, причинявана от бактерии, вируси или гъбични плесени. Обичайно то преминава с възпалено гърло, кихане, кашлица, главоболие, леки треска, но без повишаване на температурата. Лечението включва антибиотици и лекарства за симптомите, които се продават в аптеките без рецепта.

Защо случаите нарастват сега?

Според инфекционистите развитието на пневмониите и респираторните вируси може да е по-интензивно от обичайното, тъй като след COVID-19, когато повечето хора си стояха у дома, имунитетът към техните причинители е намалял.

Но това не е нова тенденция. Датските здравни власти наблюдават „значително повече случаи от обикновено“ на инфекциите с микоплазмена пневмония от лятото.

Във Франция се съобщава за „необичайни увеличения“ на респираторните инфекции, причинени от бактерията, и повишена циркулация в сравнение с 2019 г. и 2022 г.

Нидерландия също съобщи за увеличаване на случаите на пневмония, като институтът за обществено здраве RIVM е цитиран в „Евронюз“ да посочва, че заболеваемостта е особено типична за деца между 5 и 14 години.

Друга теория се основава на мнението, че известното забавяне спрямо възстановяването на грипните и подобни инфекции след приключването на пандемията се дължи на по-дългия инкубационен период на микоплазмената пневмония.

Според статистиката на датското здравеопазване епидемии от микоплазмена пневмония в миналото са се случвали приблизително на всеки четири години, като последната е била през 2015 – 2018 г.

Засега Копенхаген не смята, че трябва да се предприемат по-специфични мерки, тъй като микоплазмата обикновено е заболяване, което засяга деца или ученици и в общия случай лечението не налага влизане в болница.

Българските здравни власти не споделят публично информация за разпространението и за заболеваемостта от микоплазмена пневмония на територията на страната.

Криминални истории, разказани от Novinar.bg, четете ТУК
Запознайте се с мненията и коментарите на публични личности ТУК
Не пропускайте нищо важно с „Гласът на Новинар
Запазете Novinar.bg в любимите си отметки и заповядайте отново при нас!