Нова измама: Яйца и пилешко месо от трети страни се преетикетират и се продават като български

Това твърди председателят на Асоциацията на промишлено птицевъдство Даниел Божанков

В България влизат продукти, които не са с много ясен произход. От Украйна влизат яйца и месо, но като внос от Румъния или Полша. След това отиват в някои наши транжорни или цехове за пакетиране и стигат до пазарната мрежа като български. Това е много сериозен проблем за сектора, тъй като нямаме проследимост на самата стока и така залъгваме потребителя какво реално си купува.

Това твърди председателят на Асоциацията на промишлено птицевъдство Даниел Божанков пред БНР.

По думите му държавните органи работят по този казус, но засега няма особен напредък. Той и колегите му неведнъж са алармирали държавните институции за проблема, за чието решаване е необходимо да се направят и законови промени.

Според Божанков след трудностите в предходните две години заради пандемията и войната, през 2023-та г. в сектор птицевъдство е имало повече позитивни тенденции. Една от тях е намаляването на цената на фуражите, както и повишението на продажната цена на яйцата.

Сериозен удар за бранша обаче са нанесли случаите на птичи грип в края на годината, заради които производството на яйца у нас е намаляло с 25%.

„Над милион и половина кокошки носачки в България бяха унищожени. Нашето производство досега беше около 110-115% от потреблението на страната, а сега е вече под 100%. Това доведе и до възможности за някои търговци да внесат яйца от други страни като Полша и Румъния“, коментира още Даниел Божанков.

Намаленото производство заради случаите на птичи грип обаче не е довело до повишение на цените на яйцата, каза Божанков и допълни, че заслуга за това имат и евтините вносни яйца, както и големите хранителни вериги, които този път са проявили разбиране.