Нова мистериозна смърт на руски петролен бос: Кръстникът на „Лукойл“ скочил от прозорец?

Нова мистериозна смърта в Русия. След серия загадъчни смъртни случаи на руски олигарси, някои от които тясно свързани с газовата и петролна индустрия, при странни обстоятелства в Москва загина още един свръхбогаташ.

Според официалната информация, председателят на Съвета на директорите на „Лукойл“ 67-годишният Равил Маганов „паднал” от прозорец на шестия етаж на болница(еквивалент на нашата Правителствена  – „Лозенец”), където е бил приет за лечение. Признаци на насилствена смърт не били открити, така че се разследва основната версия – самоубийство, а за да е внушението още по-издъържано, от болницата съобщиха, че той страдал и от депресия.

Има ли обаче основателна причина успешният милирдер да посегне на живота си? Засега това остава загадка, която се добавя към другите осем смъртни случая с руски баровци само за половин година.

Самият Равил Маганов е наследствен петролен работник и започва кариерата си през 70-те години. След като завършва Петролния и газов институт, започва работа като обикновен работник, после се издига до технолог и постепенно тръгва да изкачва служебната стълба.

Той става ръководител на много петролни компании, включително „Татнефт“ и „ТАНЕКО“. След това  попада в добре познатия „Лукойл“.

Според корпоративната легенда на компанията именно той става кръстник на концерна, като измисля името му, използвайки първите букви от имената на градовете, където се намират находищата – Лангепас, Урай и Когалим (ЛУКойл). Името толкова се харесва на  ръководството, че Маганов получава рекордния за 80-те години на миналия век бонус от 300 рубли.

Освен това се говори, че покойникът по едно време е успял да изгони бащата на руската поп звездата Алсу –  Ралиф Сафин, от „Лукойл“.

„Самоубилият се” има и доста заможна съпруга, притежаваща различни бизнеси. А 32-годишния му син, според някои източници, е автомобилен състезател и дори има награди от световни ралита, а също така заема и мениджърска позиция в „Лукойл”.

Загиналият бизнесмен има и брат Наил, не по-малко известен петролен бос, ръководещ в момента „Тафтнефт”.

Според  Скай нюз Равил Маганов се е изказвал срещу войната на Русия срещу Украйна в социалните мрежи. Позоваването е на думи на ръководителя на борда на директорите и първи изпълнителен вицепрезидент на „Лукойл“. По думите му в своя публикация в руска социална мрежа Маганов е заявил: „Надявам се, че този конфликт ще свърши скоро.” И още: „Изразявам своите най-искрени съболезнования на хората, загубили свои роднини, близки и приятели в конфликта. Аз призовавам за незабавно спиране на огъня и бързо намиране на дипломатическо решение на този конфликт“, е написал той в друга публикация.

Британската информационна агенция  допълва, че въпросните постове са били публикувани през март. Агенцията обаче не разкрива други подробности.

NOVINAR.BG напомня, че от началото на годината по странен начин загинаха десетина известни руски богаташи, всеки от които по един или друг начин е имал допир с големите газови и петролни руски фирми.

Първи в този зловещ списък става 60-годишният топ мениджър на „ГазпромЛеонид Шулман. На 29 януари той е намерен мъртъв в банята на собствената му къща в село Ленински, във Виборгски район, Ленинградска област.  Отстрани до ваната е открита предсмъртна бележка от Шулман, който се оплаква от непонсими болки  в единия си счупен крак. По време на смъртта си топ мениджърът е носил „апарата на Илизаров“, предназначен за срастване на кости. Той чупи крака си по време на новогодишните празници. Разследването има съмнения относно автентичността на бележката: Шулман спокойно би могъл да си позволи и най-скъпото обезболяващо лекарство. Въпреки всичко официалната версия е самоубийство.  През годините Леонид Шулман заема различни ръководни постове в „Тазпром”, а последната му длъжност е шеф на транспортната служба в „Газпром инвест”.

Почти месец по-късно, на 28 февруари, зам.-шефът на единния център на „Газпром “ за корпоративна сигурност  Александър Тюляков (преди време работил и като един от директорите на руския енергиен гигант) е намерен обесен в гаража на дома си. Тялото на 61-годишния мъж е открито в същото село Ленински като тялото на Шулман. Според някои източници в навечерието на смъртта му той е бил видян тежко пребит. При какви обстоятелства това би могло да се случи и досег е неизвестно. Разследващите откриват и предсмъртна  бележка, но съдържанието й не беше разкрито. Запознати твърдят, че подразделението, оглавявано от Тюляков, всъщност изпълнява функциите на „черна каса” на „Газпром“.

На 18 април Владислав Аваев, бивш висш кадър на „Газпромбанк“, банковия филиал на руския газов гигант „Газпром“, е намерен мъртъв заедно със съпругата  и дъщеря си. Телата им са открити в луксозен московски апартамент. В ръцете на олигарха имало пистолет. Смята се, че той  е убил съпругата и детето си, преди да се самоубие. Преди „Газпромбак“ Аваев е работил за офиса на президента на Русия, както и за Държавната дума.

Още на следващия ден, 19 април, Сергей Протосеня, ръководител в руския енергиен гигант „Новатек“,  е намерен мъртъв заедно с телата на съпругата и дъщеря си във вила под наем в Льорет дел Мар в Испания. Олигархът е открит обесен в градината на вилата си, а съпругата му и дъщеря му – убити с огнестрелно оръжие. Убийство и самоубийство или тройно убийство, прикрито като битова трагедия?

Малко по-късно, на 8 май в отвъдното преминава по странен начин и топ мениджърът на петролната компания „Лукойл“ Александър Суботин. Той е бил член на Търговска къща „Лукойл“ ООД. Открит е мъртъв в мазето на къща в град Митищи (Московска област). Твърди се, че причината за кончината му е инфаркт. Имотът, където е открито тялото му, е на Алексей Пиндюрин, наричан „шаманът Магуа“, посещаван редовно от Суботин. Шаманът и съпругата му предлагали странни методи на лечение с екзотични животни, включително отровни жаби, и с призоваване на духове. Суботин отишъл да търси помощ за махмурлук, разват запознати. Бизнесменът обаче се почувствал зле и след прием на шамански медикамент починал, а изплашените шамани пренесли тялото му в мазето. Александър Суботин е брат на Валери Суботин – бивш вицепрезидент по петролните доставки и продажбите на „Лукойл“.

На 4 юли в къщата му елитното вилно селище Морски тераси край Финландския залив, в Ленинградска област, е намерено тялото на 61-годишния милиардер Юрий Воронов с прострелна рана в главата. Мъртвият мъж е открит в собствения си басейн. Официалната версия е самоубийство. Той беше генерален директор на транспортната компания „Астра Шипинг“, която е работила и по арктическите договори на „Газпром“.

А сега и самоубийството на Равил Маганов – също милиалдер и директор в „Лукойл”.

Според редица медии и безнесмени зад тази поредица от неочаквани и неизяснени смъртни  случаи прозира дългата ръка на руските спецслужби в  Москва.  Не се изключва, че някои от загиналите топ мениджъри на нефтени и газови компании, са имали намерение да напуснат завинаги Русия и да изнесат милиардите си на Запад или в САЩ. За други пък се подозира, че са ликвидирани, защото съвестта им се е събудила и могат да проговорят за страшни тайни, свързани с Кремъл.