Нова схема: По 1800 лева на месец, без да работиш

Български граждани са назначавани фиктивно във френски предприятия. Какво се случва след това?

Бизнесът сигнализира за злоупотреба за обезщетения и фиктивни назначения във Франция.

„Тази схема не е нова. Преди да бъде „френска безработица“, беше „испанска“. Тя се практикува от няколко години заради дефицити в европейското законодателство. Според регламента обезщетенията за безработица могат да бъдат преместени от една страна в друга. Българските граждани, които практикуват тази схема, се възползват от този регламент“. Това коментира в „Тази сутрин“ Добрин Иванов, Изпълнителен директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).

Той обясни и начинът, по който всичко се случва.

„Български граждани пътуват организирано от посредници във Франция, като биват назначавани фиктивно за две-три седмици във френски предприятия, за да могат да получат право на обезщетение при безработица. След това им се прекратяват договорите и получават удостоверение – европейски формуляр, който им дава право да получават обезщетение в друга страна член на ЕС. Връщат се в България, регистрират се в бюрата по труда и получават обезщетение на база на последното си възнаграждение. Имайки предвид минималната заплата във Франция, това се равнява на максималното обезщетение за безработица в България. Тези хора получават в рамките на три – шест, до 12 месеца обезщетение, което за тази година е 1800 лева, а за следващата ще бъде 2250 лева“, коментира Добрин Иванов.

„Тук освен ощетяване на българската и европейската социална осигурителна система има и нещо друго – тези хора, които се връщат в България, получават тези пари, но започват да работят без договор, на черно“, обясни още той.

Според Добрин Иванов има замесени и много лица, които изготвят лекарски експертизи – за да се гарантира, че хората, възползвали се от схемата, не могат да започнат работа веднага.

„Има цели райони, в които се практикува тази практика – Разлог, Гоце Делчев, Търговище, Мадан. Там е по-често срещано“, посочи още той.

Според него самите френски фирми също получават пари в тази схема, а след разговор с испанския посланик в Испания тя е била прекъсната.