Нова тесла: Тол таксите скачат с 50%

Отлагане на поскъпването на тол таксите няма да има. Увеличението на тарифите за платено преминаване на пътищата ще бъде с 50% и ще стане до 2 месеца. Това обяви министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков по време на проверката на магистрала „Европа“.

От обясненията му се разбра, че противно на логиката се готвят бонуси за превозвачите, които карат повече и съответно рушат повече пътищата и замърсяват околната среда, да плащат по-малко над определени километри. Целта била да не поскъпнат храните.

Със същия аргумент в края на миналата година служебното правителство отложи поскъпването на тол таксите от 1 януари 2023 г., за да не се помпа инфлацията, но ефектът беше точно обратен.

Сега арх. Шишков каза, че тол таксите ще бъдат увеличени, като се предвижда цената да се определя от километрите, които изминават превозвачите. За километрите над определен пробег – около 4000 – 5000 км в рамките на месец, което подлежи на преценка, ще има намаление, каза арх.Шишков.

„Не казваме конкретна цифра, защото продължаваме да правим изчисления, за да можем да облекчим превозвачите, които изминават най-големи разстояния в България. Те трябва да може да бъдат облекчени, защото ще рикошира върху цените на всички продукти на вътрешния пазар“, коментира регионалният министър.

Той допълни, че за транзитния трафик също е предвидено повишение.

Едва от три дни приходите от тол такси са по-високи от тези от винетки, които се плащат от гражданите за ползването на цялата републиканска пътна мрежа, съобщи заместник-министърът на регионалното развитие Николай Шушков.

Досега приходите от гражданите за ползването на републиканските пътища бяха повече спрямо таксите събирани от превозвачите и бизнеса.

По думите на Шушков около 600 милиона лева ще бъде приходът от тол системата на годишна база, ако таксите бъдат увеличени. Това показвали направените разчети.

„271 млн. лв. са постъпленията от тол такси за миналата година. Отчитаме над 35% увеличение на трафика през България.

Прогнозата за повишените приходи е направена при отчитане на това, което ще върнем на превозвачите заради изминато разстояние над лимита и при обмисляното предложение от 16 часа в петък до 20 часа в неделя тол таксите да бъдат по-високи“, каза още Николай Шушков.