Новата управа на София подхваща празните жилища

Идея на новия екип на София за използване на празните жилища за жилищни нужди разбуни социалните мрежи. За нея от месеци говорят архитекти от гражданското сдружение „Екипът на София“, което беше част от организациите, издигнали Васил Терзиев за кмет и от което се очаква да захрани с експерти общината. След развръзката на изборите концепцията на сдружението за развитие на града изведнъж придоби реални очертания.

Непосредствен повод за избухналата дискусия в мрежите е интервю на архитект Явор Панев в „Дневник“. За Панев специално е посочено, че не е от екипа на Терзиев, но идеите му се припокриват с тези на „Екипът на София“.

„На практика в София повече от 30% от жилищата са необитаеми – придобити са само с инвестиционна цел. Това трябва да се промени с държавна и общинска политика, защото това ще бъдат едни празни гета в бъдеще. Те са предимно в южните квартали на София преди и след Околовръстното“, казва архитектът в интервюто. На въпрос как се установява, че едно жилище е празно, той обяснява, че индикатор са сметките за ток.

Панев дава пример за политика с празните жилища от Барселона. „Там ако се констатира, че две години едно жилище не е обитаемо, то може да бъде прехвърлено с договор за 10 години към жилищния фонд на общината и тя да разполага с него“, обяснява той. Целта не е само социална, но и постигане на многообразие в общността. „Затворените комплекси за новобогаташи са генерална грешка“, казва архитектът.

Същата идея се открива в „споделените приоритети“ на сайта на „Екипът на София“. Споделени, защото са част от изготвена във вече далечните април и май на 2023 г. основа на коалиционната програма на ПП, ДБ, „Спаси София“ и „Екипът на София“. В нея са записани най-общо „някои мерки за стотиците празни жилища да станат реална част от жилищната политика на града ни“, а също и „механизми за използване на хиляди празни жилища в града“.

Празните жилища трябва да плащат и по-високи данъци, смята пък лидерът на сдружението арх. Любомир Георгиев, за когото се очаква да е един от ключовите фактори в новото управление на столицата. „Смятам, че трябва да се увеличат данъците за празните жилища. Не да наказваме човек, че притежава имот, а че не го използва“, казва той в интервю пред „Офнюз“ от септември. Всъщност и сега тези жилища имат по-високи данъци, защото за основно жилище данък сгради се плаща наполовина.

„Не се знае колко са празните жилища, но са между 25 и 40% от съществуващите жилища. Те ще се увеличават при темповете, с които се строи. Това не е в услуга на града като цяло. Създава полупразни квартали, необходимостта от изграждане на инфраструктура – транспорт, улици, канализация, топлофикация и т.н., за сграда, която е пълна 50-60%. Това е необосновано от икономическа гледна точка и като общество плащаме много за инвестиционата цел на имотите. Не че в имот не трябва да се инвестира, но сме залитнали твърде много в това отношение“, смята арх. Георгиев.

Как го правят в Барселона

От 2016 г. местните власти в Каталуния, където е и Барселона, имат право да се разпореждат с имоти, които стоят празни повече от 2 години. Те могат да ги отдават под наем на достъпни цени за период от 4 до 10 години, след което да ги върнат на собственика им. Разбираемо, мярката се използваше изключително рядко, според една публикация в „Блумбърг“.

От края на 2019 г. е в действие нов законов регламент, който позволява на общините да изкупуват празни жилища дори без съгласие на собственика, на 50% от пазарната цена. През 2020 г. общинското ръководство предупреди 14 компании, които притежават общо 194 празни апартамента, че ако не намерят наемател до един месец, ще загубят имотите си, при това на половин цена.

Колко са празните жилища

Обитаваните жилища са 2 603 713, или 61,1% от жилищния фонд в страната, според Преброяване 2021, което показва картината на жилищния фонд към 7 септември 2021 г.

Преобладаващата част от тях са в градовете – 74,4%. Необитавани са 1 657 741 жилища, или 38,9%. За сравнение, през 2011 г. необитавани са били 1 220 416 жилища, показа сравнение на „Сега“ с данните от предишните преброявания. Съвсем различна е била картината през 2001 г. – обитаваните жилища в градовете са били 83,2%, а в селата – 65,8%. В регионален аспект за 2021 г. най-висок е делът на необитаваните жилища в областите Видин (55,4%), Бургас (53,7%) и Перник (53,6), а най-нисък е в София – 30,3%, и област Пловдив – 31,1%.