Новата здравна министърка отмени заповедта за уволнение на шефа на Пирогов

Министърът на здравеопазването Галя Кондева отмени заповедта за уволнение на директора на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ Валентин Димитров.

„Към момента проверките на отговорните институции не са установили злоупотреби и корупционни практики, които да налагат смяна на ръководството на спешната болница. Потвърдено е единствено, че при възлагането на обществени поръчки в лечебното заведение са допуснати административни нарушения“ – заявиха от пресцентъра на здравното министерство в четвъртък вечерта.

„Болница „Пирогов“ е обект от национално значение. Годишно лечебното заведение поема над 200 000 случаи на спешност от цялата страна и поддържа структури, които нямат алтернатива в България. Лечебното заведение изпълнява без просрочие плащанията си за заплати към всички 2400 служители. Договорът за управление на УМБАЛСМ „Пирогов“ изтича в края на април и предстои провеждането на конкурсна процедура, до приключването на която промени в ръководството не са наложителни. Породеното през последните месеци напрежение оказва негативно влияние върху доверието на пациентите и върху медицинските специалисти, а краткосрочната промяна в ръководството ще доведе до нарушения в нормалния им ритъм на работа“ – твърдят още от здравното министерство.