Нови рокади: Директорът на Пирогов д-р Валентин Димитров е уволнен

Преди седмица, на 28 ноември, стана ясно, че спешната болница "Пирогов" е в тежко финансово състояние

Директорът на „Пирогов“ д-р Валентин Димитров е бил уволнен. Това съобщи „Булевард България„. Информацията беше потвърдена и от пресцентъра на Минисерския съвет.

Според източници на „24 часа“ новият директор на лечебното заведение е д-р Константин Димов, който е лицево-челюстен хирург от многопрофилната болница „Св. Анна“ в София.

Преди седмица, на 28 ноември, стана ясно, че спешната болница „Пирогов“ е в тежко финансово състояние.

Тогава министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков съобщи, че одит на лечебното заведени между юни 2022 и юли 2023 г. е показал нарушения и „плачевно“ финансово състояние.

Докладът ще бъде предаден на прокуратурата, както и на председателя на ресорната комисия проф. Костадин Ангелов (бивш министър на здравеопазването от ГЕРБ).

На въпрос дали заради изводите в доклада директорът на „Пирогов “ ще бъде уволнен, тогава Хинков отговори с колебание: „Изглежда, не. Повече не мога да кажа“.

По думите на здравния министър – одитът е установил „нарушения на правилата за добър мениджмънт и на финансовата дисциплина“.

  • Д-р Валентин Димитров е директор на „Пирогов“ от юни 2022 г. . Той стана член на Съвета на директорите още през април 2021. Димитров има дълъг опит като мениджър във фармацевтичната компания „Актавис“. За кратко при ГЕРБ е бил зам.-председател на Държавната агенция за закрила на детето. Между 2020-2021 е бил изпълнителен директор на частната „Неоклиник“.
  • Димитров пое поста от проф. Иван Поромански, който също беше уволнен заради влошеното финансово състояние на най-голямата болница за спешна помощ в България. Това се случи в края на управлението на Асена Сербезова като министър на здравеопазването.
  • До 2021 г. директор на болницата беше проф. Асен Балтов, който беше уволнен от Стойчо Кацаров заради лошо управление и натрупани просрочени задължения. Балтов по-късно се кандидатира за депутат от ГЕРБ и беше член на парламентарната им група в няколко мандата.

„Пирогов“ беше замесен в два шумни публични скандала, свързани с отношение към пациенти през последните месеци.

През май 2023 г. в болницата почина 15-годишната Даная, чиято майка Ани Стоянова призова Димитров да подаде оставка заради неадекватната организация на работата в болницата и пропуските по време на лечението на детето ѝ.

Ани Стоянова разказа за серия от проблеми при хоспитализирането на детето през май – от първоначалния преглед, през липсата на основен кръвосъсирващ медикамент, недостига на специалисти по неврохирургия и недопустимо грубо отношение на началник на клиниката по Детска неврохирургия спрямо майката.

Агенция „Медицински надзор“ започна проверка по случая, но към момента не са обявени резултати от нея.

През септември бившият вече съветник на министъра на отбраната Мустафа Емин беше уличен от медицинска сестра в „Пирогов“ в злоупотреба със служебно положение, след като беше дошъл за спешна помощ на малкото си дете. На свой ред Емин свидетелства, че е чакал 3,5 часа с детето си, докато е трябвало да чака да обърнат внимание на инцидента.

Криминални истории, разказани от Novinar.bg, четете ТУК
Запознайте се с мненията и коментарите на публични личности ТУК
Не пропускайте нищо важно с „Гласът на Новинар
Запазете Novinar.bg  в любимите си отметки и заповядайте отново при нас!