Нови закони – 15% сто данък печалба за едрия бизнес

Връщайки се на работа след кампанията за местните избори, депутатите трябва да се заемат с данъчните закони, които са неотменна част от подготовката за следващия годишен държавен бюджет.

Между двата тура на местните избори, както и в нощта на балотажа, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отново атакува ПП-ДБ и постави под въпрос подкрепата към правителството, както и мнозинството в парламента, от което зависи приемането на данъчните закони.

Очаква се в сряда на национално съвещание ГЕРБ да реши дали ще остане в т.нар. сглобка. Планът на финансовия министър Асен Василев е данъчните закони да влязат за обсъждане в бюджетната комисия на Народното събрание в четвъртък, за да се види колко от идеите имат подкрепа. Така ще се прецени какви данъчни приходи да се запишат в Бюджет 2024, който трябва да бъде внесен до средата на ноември.

Както става ясно, кабинетът ще предложи таванът за плащане на суми в брой да падне от 10 000 лв. на 5000 лв. – мярка, която не успя да мине в предходни парламенти. Целта е борба със сивата икономика. Правителството на ГЕРБ още преди 5-6 години предложи същата идея, и то няколко пъти, но тя така и не мина през парламента. Сега има още повече аргументи за лансиране на промяната заради революционните промени, които направиха разплащанията през банка или фирма за преводи много по-бързи и лесни.

Освен това правителството на Николай Денков се е съобразило с искането на лидерите на ГЕРБ и ДПС Бойко Борисов и Делян Пеевски да се удължи срокът на понижената до 9% ДДС ставка за ресторантьорите.

Очертава се сблъсък за ДДС в парламента

Първоначално финансовият министър Асен Василев предложи ставката за ресторантьорските и кетъринг услугите да се върне отново на 20% от 1 януари 2024 г., защото пандемията от Covid-19 отдавна отмина в най-тежкия си вид. След забележки от страна на Делян Пеевски и Бойко Борисов Василев направи уговорката, че ако браншът на заведенията се съгласи на мерки за изсветляване, ставката от ДДС може и трайно да остане 9%. Явно този подход е приет от правителството.

„Предложено е удължаване на срока на прилагане на намалена ставка на ДДС за ресторантьорски услуги, с което се предоставя възможност на бизнеса както да поддържа конкурентоспособността си, така и да запази работните места в сектора“, заявиха от правителствената пресслужба. Текстовете на проектозаконите ще станат публични след внасянето им в Народното събрание.

В устното си изявление по темата обаче финансовият министър направи уговорката, че темата е оставена в ръцете на парламента. Ако се приемат няколко мерки за изсветляване на сектора, които той е заложил, бил склонен на 9% ДДС. Но ако не се приемат, ще поддържа 20%.

Една от мерките за изсветляване на сивата икономика е идеята за т. нар. „безплатен обяд“, която вече веднъж беше отхвърлена с аргумента, че може да се окаже противоконституционна. Със закона ще се даде възможност на клиентите на заведенията да не плащат сметките си, ако доставчикът на услугата не издаде касова бележка.

Друга мярка, силно подкрепяна от ресторантьорите, е въвеждането на патентен данък вместо данък печалба за заведенията, както предложи шефът на НАП Румен Спецов. Патентен данък обаче ще плащат само фирми с оборот до 100 000 лв., като постъпленията ще отиват в общините.

Друга промяна за сектора предвижда работодателите в бранша, които предлагат услуги в заведения, категоризирани с две, три, четири или пет звезди, да изплащат възнагражденията на работниците и служителите си задължително по банков път. Въпросните заведения ще трябва да осигурят възможност клиентите им да плащат сметките си и чрез ПОС терминал.

0% ДДС за хляба

С предлаганите промени се запазва нулевата ставка за доставката на хляб и брашно, така че да се смекчи въздействието на високите цени на хляба върху домакинствата, по-специално върху най-уязвимите групи.

Друга промяна предвижда да не се извършва корекция на ползвания данъчен кредит при бракуване на стока. Това ще става, когато лицето е счело, че тя вече е неизползваема в обичайната му икономическа дейност и доброволното я е унищожило или я е продало с ДДС. Също така, ако стоката е била унищожена безвъзвратно.

С промени в Закона за данъка върху доходите на физическите лица се въвежда спорната идея за данъчен бонус за търговията с криптовалути. За доходите от продажба или замяна на финансови активи, чуждестранни валути и криптовалути се въвеждат нормативно признати разходи в размер на 10%. „Целта е да се постигане по-голяма справедливост при определянето на облагаемия доход и на дължимия данък, което ще стимулира физическите лица, придобили доходи от продажба или замяна на финансови активи, в т.ч. виртуални валути, да ги декларират“, твърди МФ.

Правителството е подкрепило идеята на финансовия министър към определението „трудови правоотношения“ да се причисляват и правоотношения, които по своя характер представляват наемане на работна сила, без да е сключен трудов договор. „По този начин се очаква постигането на по-голяма данъчна прозрачност относно доходите, дължимите данъци и задължителните осигурителни вноски. Предлага се още всички предварително неопределени допълнителни парични плащания на заетите по трудово правоотношение да бъдат изрично включени към облагаемия доход от трудови правоотношения“, обяснха още от правителствената пресслужба.

Въпреки критиките от експерти кабинетът предлага да се въведе данъчно облекчение за касови бележки, чрез което физическите лица да могат да приспадат от общата си годишна данъчна основа 0.5% от платения ДДС, но не повече от 100 лв. месечно, съгласно данните от касовите бележки, които човекът е регистрирал в НАП. Както Mediapool писа, проблемът с този бонус е, че е нищожен и не си заслужава усилията. Дори човек да регистрира в НАП касови бележки за 2000 лв. на месец, колкото приблизително е средната заплата в София, той ще може да си върне не повече от 2 лв., което едва ли е особен стимул за събирането на касови бележки.

Друго нововъведение на МФ е специална мярка за засилване на събираемостта на данъка върху доходите на гъбари и билкари. Това ще стане чрез въвеждане на патентен данък.

За разлика от билкарите и гъбарите, хората, които си докарват доходи от предаване на отпадъци за вторични суровини, ще бъдат облекчени. През 2012 г. се въведе данък върху дохода им, който се удържаше от фирмите за скрап, но от 2024 г. той ще отпадне. Аргументът са целите на ЕС за насърчаване на зелените политики и кръговата икономика.

Предлага се и увеличаване на прага на касовите разплащания на сделките с метални отпадъци от 100 лв. на 1 200 лв. на година на физическо лице. В момента разплащанията по сделки с отпадъци от черни и цветни метали се извършват по безкасов път, като има изключение, ако стойността на сключените от едно физическо лице сделки не надвишава 100 лв. за година.

15% данък печалба за едрия бизнес

Една от най-сериозните промени в данъчните закони е вдигането на корпоративния данък за част от едрия бизнес у нас от 10% на 15%. Това не е заради национално решение, а заради глобална мярка, подкрепена от ЕС, за постигане на еднакво минимално ниво на облагането на мултинационалните компании и големи национални компании с оборот над 750 млн. евро. Въпреки искането на едрия бизнес мярката да се отложи съгласно максимално допустимия срок в евродирективата, правителството на Денков я предлага в данъчните промени за 2024 г.

В Закона за местните данъци и такси се предвижда освобождаване от данък сгради на здания, получили сертификати с клас на енергопотребление „А“ и на тези, получили сертификати, удостоверяващи, че са постигнати техническите изисквания за „сграда с близко до нулево потребление на енергия“.

Предвижда се още актуализиране на базисната данъчна стойност за определяне на данъчната оценка на сградите на две години, както и ежегодно актуализиране на въпросната стойност за земеделските земи.

Асен Василев не се е отказал от идеята за 10% бонус за всеки, който предостави разкрития за избягване на данъчно облагане и в резултат държавата успее да събере допълнителна сума в бюджета. Предвижда се долният праг на сумата, събрана вследствие на подадената информация, да е 100 000 лв., а не 3000 лв., каквото беше първоначалното предложение на МФ и срещу което ГЕРБ се обявиха, неглижирайки мярката като „донос-бонус“. Според министерството по този начин ще се предотврати подаването на информация с цел решаване на междуличностни противоречия или конкурентни търговски конфликти.

В Закона за акцизите и данъчните складове пък се въвежда акциз върху нагреваеми изделия със съдържание, различно от тютюн, което е на базата на растения, билки или плодове, независимо дали са обработени с никотин.