НОВИНА: Алексей Петров сглоби кабинета след среща в „Делвите“

Не съм потвърдил, че тази среща се е състояла. Това заяви малко след изборите през април Алексей Петров по повод твърдението, че в неговия ресторант „Делвите“ е имало неформална среща, на която са присъствали  Кирил Петков, баща му Петко, Асен Василев, Мария Габриел и съпругът й.

Всъщност, Алексей Петров е сред хората, които активно са съдействали за сформирането на правителството „Денков-Габриел“, дори е организирал срещи между ГЕРБ и ПП-ДБ. Това твърдят запознати с родилните мъки около сформирането на управляваща коалиция. Приживе бившата барета отказваше за признае своята роля на посредник.

„Аз подкрепям създаването на правителство. Преди два месеца след изборите аз си направих страница в социалните мрежи и заявих, че България трябва да има редовен кабинет“. Това заяви Петров в интервю за Би Ти Ви в началото на юни по повод твърдението, че в неговия ресторант „Делвите“ е имало неформална среща, на която са присъствали  Кирил Петков, баща му Петко, Асен Василев, Мария Габриел и съпругът ѝ.

„Не съм потвърдил, че тази среща се е състояла, казах, че всеки може да идва в този ресторант. Никога не е имало такава среща. Познавам Борисов. Познавам Петко Петков – бащата на Кирил Петков“, каза още той. Призна, че познава и Кирил Петков, но не се срещал с него.

Алексей Петров потвърди, че е провел среща с Бойко Борисов, която е била инициирана от лидера на ГЕРБ. На нея двамата са изяснявали отношенията си, говорили са си за службите. Не са били обсъждани съдбовни въпроси, а по-скоро такива от личен характер. Не е била поставена темата за прошката.

Той отрече да участва в „сценарий“ за съставянето на кабинет, както твърди служебният МВР министър Иван Демерджиев: „По отношение на сценарий, на режисури – по никакъв начин не участвам“, заяви той.

Петров посочи, че не е получавал предложение за публична служба и допълни, че ако е с конкретна цел и за определен период от време, би приел подобно предложение.

„Например, ако е за икономическата сигурност, бих отишъл в ДАНС, защото няма по-приоритетно нещо в този момент. Пак повтарям, ако е за кратко време. Аз имам достатъчно ангажименти“, уточни той.

Относно имунитета на Борисов, Алексей Петров го посъветва да не го дава. „Сега още по-видно става ясно, че прокуратурата се използва за правене на политика… Имам усещането, че атаките срещу лидерите на партиите са по-скоро атаки към самите партии, защото това са репутационни удари, за да не се състави правителство“.

„И аз имах обвинение от няколко реда и мислех, че бързо ще приключи, а то остана за 12 години“, допълни Петров.

По повод на „Барселонагет“ той коментира: „Следва преди покупката на тази къща, да има друго престъпление, през което „черните пари“ да са изпрани, да са избелени. Ако Борисов участва в някакво такова престъпление, може би да. Но има очевидна насоченост към Борисов и другите лидери за несъставяне на правителство.“

Петров взе отношение и за свалянето на главния прокурор Иван Гешев.

„Грешката на г-н Гешев е, че това са удари по самите партии, и когато нанесеш удари по техния имидж, това ги сплотява и ще бъде катализатор за съставяне на правителство, както и стана. Не трябва да му бъде позволено на г-н Гешев да се изгаври с лидерите. В крайна сметка зад тези лидери стоят 700 000 души“, каза още Петров.