Новина от НСлС: Изродът Георги Семерджиев влиза в съда

Приключи разследването по т.нар. случай „Семерджиев“, съобщи на брифинг зам.-директорът на Националната следствена служба (НСлС) Ясен Тодоров.

„Във времето, през което много политици плямпаха по телевизионните студия и разтягаха локуми, следователите от националното следствие и прокурорите от градска прокуратура бачкаха като пчелички за да може това досъдебно производство да приключи и да бъде внесено делото за разглеждане в Софийски градски съд“, съобщи Тодоров, предаде „ДарикНюз“.

„Самото задържане на Семерджиев стана пред очите на вас и други ваши колеги в кв. „Лозенец“. Много важна беше работата по горещи следи“, обясни още Тодоров.

Разследването е приключило за по-малко от четири месеца.

Разпределителното заседание по делото срещу Семерджиев е насрочено на 29 ноември, съобщи Тодоров.

„Обвиненията срещу Семерджиев е за 5 извършени от него престъпления, 2 от които на 10 юни 2022 година“, съобщи един от наблюдаващите прокурори по делото, който разкри подробности за неговите нарушения.

Сред тях е шофиране под въздействие на наркотични вещества, фалшиво свидетелство за управление на МПС, управление на МПС с неистински немски регистрационни табели.

„Продължавайки да кара с високата скорост, изключително високата скорост от 166 км/м той се движил в посока от бул. „България“ към бул. „Джеймс Баучер“ с къси светлини. Около 23,03 ч., той наближил района на кръстовището на бул. „Черни връх“ с бул. „Арсеналски“ и „Свети Наум“ като там разрешената скорост за движение е 50 км/ч“, съобщиха от прокуратурата.

Кръстовището е било урегулирано със светофарна уредба, която работела в нормален режим, както с пътни знаци. Мястото било осветено, посредством работещо пътно осветление, разкриват още за обстановката, при която става инцидента от прокуратурата.

В същото време друг автомобил, таксиметров такъв, се движил в противоположната на Семерджиев посока. Таксиметровият автомобил навлязъл в кръстовището на разрешен за него сигнал на светофара, без да може да възприеме автомобила на Семерджиев, тъй като видимостта му била ограничена от насрещно движещ се друг автомобил.

Тъй като обвиняемият Семерджиев е навлязъл в кръстовището с джипа си на червен сигнал и с много висока скорост, нито той, нито водачът на таксиметровия автомобил са имали техническа възможност да спрат. Обвиняемият е ударил челно таксиметровия автомобил с предната лява ъглова част на джипа си.

Под действието на удара, джипът продължил движението си, отклонявайки се напред и надясно, движейки се със скорост около 151 км/ч. и ударил първата пешеходка Х.С. на 22 години, която в този момент се намирала в зоната на десния бордюр на пътното платно на бул. „Черни връх“ по посока на движението на джипа.

След това тялото на пешеходката от удара било притиснато към металната решетъчна ограда на тротоара и на зида на входа-изхода на подлеза.

Джипът „Ауди“ продължил движението си и се ударил в металната конструкция на асансьорната шахта, разположена на тротоара. При този удар джипа се разкъсва на две части. Задна и предна част.

Предната част, разрушавайки предпазната решетъчна ограда на тротоара, продължила движението си и със скорост около 60 км/ч. ударила втората пешеходка, движеща се по тротоара Х.Д на 26 г. От тези удари двете пешеходки починали на място. Причинени са им множество телесни увреждания, несъвместими с живота. 

След катастрофата, само за 17 секунди Семерджиев излязъл през дясната, пасажерската врата на колата си и избягал, оставяйки в автомобила мобилните си телефони, ключове от жилището си, дясната си маратонка и метамфетамин, разкриха от държавното обвинение, позовавайки се от записи на камери на мястото на инцидента.

Случаят е квалифициран от прокуратурата като „особено тежък“ поради високата обществена опасност на деянието и дееца, разкриха още от държавното обвинение.

Делото срещу Георги Семерджиев е събрано в 23 тома, по случая са разпитани близо 80 свидетели. Изготвени са множество експертизи от 24 вещи лица. Извършени са няколко огледа на местопроизшествието.

Всички полицаи, за които е имало данни, че са имали контакти със Семерджиев също са разпитани по досъдебното производство. А „полицейският чадър“ е в отделено в друго досъдебно производство, което е в начален етап, съобщи Ясен Тодоров.

Извършена е психиатрична експертиза, която е доказала, че по време на деянието Семерджиев е бил вменяем.